facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 1. 12. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

ČD – Telematika přichází s novým systémem úsekového měření rychlosti

ČDT-SpeedCAM je nový, v ČR vyvi­nutý, systém určený k úsekovému měření rychlosti na pozemních komunikacích, který dokáže také vytvářet podrobné statistiky podle jednotlivých typů dopravy v měře­ném úseku. Systém ČDT-SpeedCAM je určen především pro obce a města, ale i pro ŘSD.



Systém ČDT-SpeedCAM využívá nejmodernější technologie měření včetně detekce založené na inteligentní analýze obrazu. Veškerá data jsou přenášena prostřednictvím zabezpečené virtuální privátní sítě. Data získaná systémem jsou umístěna na vlastním serveru klienta, alternativně mohou být ukládána za úplatu na úložiště. Jedno měření má rozměry do 200 kB, což na rozdíl od jiných systémů, které běžně pracují s velikostí jedné události okolo 5 MB, snižuje zátěž serveru a nevzniká tak potřeba dokupovat další hardwarové vybavení.

Zařízení využívá intuitivní obslužný software, který není třeba instalovat, protože je dostupný prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní. Počet osob s oprávněním k přístupu do systému si plně reguluje provozovatel systému, respektive jeho administrátor.

ČD – Telematika uvádí, že použité zařízení dosahuje vysoké přesnosti detekce, umožňuje jednoduchou a rychlou montáž a má vysokou odolnost proti klimatickým a povětrnostním vlivům. Součástí dodávky může být i baterie pro instalaci např. na stožáry veřejného osvětlení. Zařízení údajně umí spolehlivě detekovat a měřit rychlost i u motocyklů a může volitelně vytvářet statistiky provozu včetně jednotlivých kategorií vozidel ve sledovaném úseku.

„Úsekové měření rychlosti je z pohledu zvýšení bezpečnosti provozu mnohem účinnější než měření okamžité,“ uvádí Jan Hlaváček, manažer odboru Marketing a Produktový management z ČD - Telematiky. „Zpomalit dopravu na předpisovou rychlost jen v místě okamžitého měření neřeší mnohé situace, typicky například zklidnění dopravy v obcích, které leží podél tranzitní silnice, nebo dodržování maximální povolené rychlosti na širokých městských ulicích, které mohou řidiče svádět k rychlé jízdě,“ vysvětluje Hlaváček.