facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 2. 2. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Byrokracie brzdí trh práce v IT

V IT chybí kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika se za uply­nulých deset let etablovala jako technologická velmoc, a také proto poptávka po IT profesích u nás výrazně převyšuje nabídku. Variantou, jak nahradit chybějící zaměstnance, je nábor pracovníků z ciziny, ten ale obnáší obrovské úsilí. V průměru trvá relokace do Česka zhruba čtyři měsíce, a to v případě, že s vyřizováním potřebného pomáhá zkušený odborník. Česko připravuje digitalizaci imigračního procesu a zavedení takzvaného bodového systému. Obě inovace by měly neduhům systému výrazně pomoci, ale klíčová bude kvalita jejich implementace a vzájemná provázanost.



Petra ProcházkováV porovnání s konkurenčními ekonomikami, které si uvědomují důležitost zahraničních talentů, stále brzdí české prostředí nad­měr­ná byrokracie. „Relokace je složitá jak z pohledu legislativy, tak času stráveného při dodržování správného sledu potřeb­ných kroků k zajištění dokumentů a povo­le­ní podle předpisů,“ říká Petra Procházko­vá, HR ředitelka Arbes Technologies.

Miroslav MejtskýJejí slova potvrzuje i Miroslav Mejtský, specialista na relokaci zahraniční pracovní síly ze společnosti Petyovský & Partners. „Česká republika se za uplynulých deset let etablovala jako technologická velmoc, a také proto poptávka po IT profesích u nás výrazně převyšuje nabídku. Přehršel byrokracie je ovšem stále problém. V průměru trvá relokace do Česka zhruba čtyři měsíce, a to v případě, že s vyřizováním potřebného pomáhá zkušený odborník. Jinak se můžeme bavit i o horizontu 8–12 měsíců,“ konstatuje Mejtský.

Ač sice pomalým tempem, tak i česká státní správa reaguje na současné trendy a uskutečňuje potřebné kroky ke svému zefektivnění. Mejtský dodává: „Česko v současnosti připravuje digitalizaci imigračního procesu a zavedení takzvaného bodového systému. Obě inovace společně by měly neduhům systému výrazně pomoci, ale klíčová bude kvalita jejich implementace a vzájemná provázanost.“

Náročnou byrokracii nahradilo razítko v pasu

Cenným zdrojem chybějících „ajťáků“ bylo pro náš trh ještě před rokem Rusko. Příliv ukrajinských utečenců pomohl zvýšit zaměstnanost především v méně kvalifikovaných profesích. Ti Ukrajinci, kteří tady využívají institut dočasné ochrany, mají volný přístup na trh práce, tudíž můžou vstoupit bez velkých problémů do jakéhokoli pracovněprávního vztahu stejně jako Češi. Náročnou byrokracii z pohledu českého zaměstnavatele nahradilo razítko v pasu. Jde ale o dočasné opatření.

Žen je v IT velmi málo

Zájem žen o práci v ICT je u nás stále výrazně nižší než u mužů. Přestože v posledních letech kariéra v IT láká stále více žen, mělo Česko v roce 2021 nejvyšší podíl mužů na celkovém počtu zaměstnaných osob s ICT vzděláním v EU (92,6 %). I zde byrokracie svazuje personalistům ruce.

„V oboru pracuji od roku 2001 a přinejmenším za posledních 5 let vnímám obrovský nárůst procentuálního podílu žen uchazeček. Byli bychom rádi, aby se jich k nám hlásilo ještě víc, ženský element zajišťuje určitou zralost společnosti jak v kooperativě mezi pracovníky, tak i v řešení úkolů. Ale zákon nám nedovoluje cílit náborovou kampaň čistě na ženy,“ dodává Petra Procházková.