facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 3. 9. 2009

Bezpečnost na sociálních sítích

Uživatelé jsou na sociálních sítích zranitelnější než kdykoli dříve

Společnost AVG Technologies ve spolupráci s CMO uvolnila výsledky ankety „Jak přinést bezpečnost na sociální sítě“ (Bringing Social Security to the On-line Community). Z výzkumu vyplynulo, že uživatelé sociálních sítí mají sice obavy o bezpečnost při komunikaci, málokdo však podniká alespoň základní kroky k ochraně před on-line hrozbami. Jen necelá třetina respondentů se jim aktivně brání, téměř polovina se obává krádeží identity v on-line komunitách a také rostoucího množství phishingu, spamu i virových útoků.



Anketa na internetu shromáždila ve druhém čtvrtletí 2009 odpovědi náhodného vzorku více než 250 uživatelů. I přes masivní používání nejrůznějších sociálních sítí doma nebo v práci (86 %) nedodržuje většina uživatelů pravidelně ani následující základní bezpečnostní pravidla:

  • Změny hesel (64 % zřídka nebo vůbec)
  • Úprava nastavení soukromí (57 % zřídka nebo vůbec)
  • Informování administrátora sociální sítě (90 % zřídka nebo vůbec)

 

Respondenti zmiňovaného výzkumu definovali několik obvyklých praktik, které provádí navzdory zřejmým bezpečnostním rizikům při zapojení do sociálních sítí a mohou nechráněné uživatele poškodit:

  • 21 % respondentů přijme nabídku na kontakt od členů sítě, které osobně nezná.
  • 51 % nechá známé či spolubydlící navštěvovat sociální sítě na svém osobním počítači.
  • 64 % respondentů kliká na odkazy od dalších členů sítě.
  • 26 % dotázaných sdílí prostřednictvím sociálních sítí soubory.

 

Výsledkem šíření odkazů, souborů a nevyžádaných kontaktů je, že se uživatelé sociálních sítí velmi často setkávají s nejrůznějšími hrozbami a narušením soukromí:

  • Téměř 20 % již zažilo krádež identity.
  • 47 % se stalo obětí nákazy nějakým typem škodlivého kódu.
  • 55 % dotazovaných se setkalo s phishingovým útokem.

 

Šest jednoduchých kroků, které uživatelům pomohou zajistit bezpečí:

  1. Nepotvrzujte pop-up okna či výzvy ke stažení software, dokud váš počítač není vyzbrojen webovým štítem, jakým je například AVG LinkScanner, dostupný zdarma na http://free.avg.cz/linkscanner. AVG LinkScanner zkontroluje každou stránku ještě před tím, než na ní vstoupíte.
  2. V sociální síti nikdy neuvádějte, neposílejte ani nepřikládejte žádná soukromá osobní data (například rodné číslo, údaje k bankovnímu účtu či zdravotní záznamy). Sociální sítě nevyžadují informace podobného typu k tomu, abyste se mohli stát jejich členem, pokud tedy nehledáte na internetu partnera.
  3. Měňte své heslo pravidelně, alespoň jednou za měsíc. Neměňte ho, když jste k tomu vyzváni. Mohlo by jít o odkaz třetí strany, která z vás chce heslo vylákat.
  4. Nenechávejte své přátele, spolužáky, kolegy atd., aby navštěvovali sociální sítě z vašeho počítače, a ani vy je nenavštěvujte z cizího. Další osoby by svým neopatrným chováním mohly zanést do vašeho počítače infekci, případně by vaše přihlašovací údaje mohly být ohroženy prostřednictvím cookies, uložených na váš počítač.
  5. Nikdy nevyužívejte automatického uložení vašich hesel a pravidelně mažte historii, alespoň jednou za týden.
  6. Nikdy nepřijímejte nabídky na přátelství nebo o něj nežádejte osoby, které sami neznáte.

 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.