facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 21. 1. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Aplikace FLOW Traffic od českých vývojářů promění IP kameru v nástroj pro analýzu dopravy

AXIS Q1656LEČeská softwarová firma RCE systems představila novou aplikaci FLOW Traffic pro síťové kamery Axis vybavené jednotkou hlubokého učení (DLPU). Jde o aplikaci, která promění výkonnou IP kameru například v počítadlo cyklistů, detektor jízdy na červenou, nástroj k monitoringu obsazenosti parkoviště nebo k adaptivnímu řízení křižovatek.



V tržišti kamerových aplikací Axis Camera Application Plattform (ACAP) se nově objevila dopravně-analytická aplikace FLOW Traffic od českého týmu vývojářů DataFromSky. „Software značky DataFromSky, který se dosud dodával jako serverové či cloudové řešení či v rámci embedded systémů, má už ve světě přes 5000 uživatelů víc než v 50 zemích. Proto jsme rádi, že teď můžeme FLOW představit i jako aplikaci pro nové řady svých kamer Axis s jednotkou DLPU,“ komentuje Dalibor Smažinka ze společnosti Axis Communications.

FLOW Traffic

Aplikace FLOW Traffic umožňuje uživateli vytvořit si z kompatibilní Axis kamery dopravní senzor podle vlastní potřeby, a to s pomocí intuitivního vizuálního programovacího jazyka. Aplikace FLOW Traffic je zatím k dispozici pro kamery Axis s procesorem ARTPEC-7 a během února 2022 bude i pro modely s ARTPEC-8.

Data extrahovaná z kamery v reálném čase lze potom přehledně vizualizovat na dashboardu s využitím interaktivních widgetů nebo sdílet se systémy třetích stran pomocí otevřeného API. Aplikace je od počátku navržená k provozu v reálném čase, reakce na dění v obraze jsou tak řádově do desítek milisekund. Aplikaci FLOW Traffic lze navíc snadno integrovat s platformami smart city, VMS systémy a podporuje řadu externích periférií (I/O moduly, komunikační moduly atd).

„Pokud budujete chytré město, potřebujete chytré senzory, které poskytují data. Co kdyby však existoval jeden typ senzoru, kterému jednoduše určíte, co má měřit a jak má komunikovat s ostatními prvky vaší infrastruktury? My tento senzor spatřujeme v kombinaci kamery a umělé inteligence schopné analyzovat obraz v reálném čase. To dobře koresponduje i s vývojem IP kamer Axis a jejich integrovanou jednotkou hlubokého učení,“ říká David Herman, vedoucí projektu DataFromSky společnosti RCE systems s.r.o.

FLOW Traffic
Aplikaci FLOW Traffic lze integrovat s platformami smart city v projektech chytrého parkování a řízení dopravy

FLOW staví na technologiích v oblasti zpracování obrazu a má vysoce optimalizovaný algoritmus pro zpracování trajektorií, rozpoznávání dopravních prostředků, barev i registračních značek. Díky tomu řádově snižuje pořizovací, provozní a integrační náklady v projektech chytrého parkování, řízení dopravy, monitorování osob a v oblasti zabezpečení.

Na ukázku funkcí aplikace FLOW Traffic v živém YouTube streamu se můžete podívat zde. Návod, jak aplikaci nainstalovat do kamery Axis, pak najdete zde.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.