facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 17. 2. 2014

Aktuální statistika celosvětového spamu

Česká republika obsadila 50. místo

Společnost Sophos zveřejnila aktuální přehled zemí, které se nejvíce podílí na rozesílání nevyžádané pošty. Vítězem „spamového šampionátu“ se stejně jako ve všech prvních třech čtvrtletích roku 2013 staly Spojené státy. Ty se v posledních měsících loňského roku podílely na celkovém objemu nevyžádané pošty 14,5 % a zcela zaslouženě tak získaly první místo i za celý rok 2013. Špička je nicméně stále vyrovnanější a rozdíl mezi prvním a druhým místem se zmenšuje. Stříbrnou medaili v posledním čtvrtletí 2013 získala za podíl 8,2 % Čína, které ještě o čtvrt roku dříve patřilo až páté místo s podílem 4,6 %. Významně si „polepšilo“ i Rusko, které se z 12. místa s pouhými třemi procenty probojovalo na bronzovou příčku s 5,5 %.



Nejzřetelnějším poselstvím, které z žebříčků Dirty Dozen vyplývá, je, že problém „zombie počítačů“ chrlících ohromné množství spamu se týká opravdu celého světa. Na rozesílání nevyžádané pošty se podílí každý region s výjimkou Afriky.

 

Spameři neposílají nevyžádanou poštu přímo, ale využívají k tomu autonomní softwarové agenty a roboty, tzv. botnety, nebo „armády zombie“, tedy počítače nakažené malwarem. Rozesílání navíc téměř vždy probíhá bez jakéhokoli vědomí majitelů infikovaných počítačů.

 

Nesporně zajímavé jsou výsledky spamového šampionátu při zohlednění počtu obyvatel jednotlivých států. Tyto výsledky vychází z porovnání „spamovosti“ na osobu v dané zemi se stejným ukazatelem pro Spojené státy. Výsledky potvrzují, že situace se v oblasti nevyžádané pošty prakticky nemění. První místo již třetí čtvrtletí v řadě patří Bělorusku, kde kybernetičtí zločinci využijí průměrný počítač k rozeslání spamu s více než 10x větší pravděpodobností, než je tomu v případě počítačů na území Spojených států. Zajímavé je, že prakticky na všech ostatních místech žebříčku se opakovaně objevují země jako Uruguay, Tchaj-wan, Lucembursko nebo Makedonie, aby se po pár měsících z „tuctu špinavců“ opět vytratily. Jedinou významnější výjimkou je Kuvajt, který se díky takřka trojnásobnému nárůstu rozeslaného spamu na osobu (z 2,1x na 6,07x vůči USA) posunul během jediného čtvrtletí ze sedmého na druhé místo.

 

Z pohledu objemu rozeslaného spamu patří České republice 50. příčka s pouhými 0,24 procenty. Při přepočtu na jednu osobu je Česká republika dokonce až 56. s poměrem 0,5x vůči Spojeným státům. Při pohledu na nejbližší sousedy si navíc ČR nevede vůbec špatně – například Polsko je 40. s poměrem 0,7x a Německo 52. s poměrem 0,53x.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.