facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 26. 1. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

AEC začala ve svých školeních využívat nástroje americké platformy KnowBe4

AECSpolečnost AEC, která se věnuje službám v oblasti kybernetické bezpečnosti, začala ve svých školeních využívat nástroje americké platformy KnowBe4, kde si firmy mohou nasimulovat hackerské útoky a následně využívat navazující e-learningovou výuku podle své potřeby.



Pro takto pokročilý přístup ke vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti ovšem většině tuzemských firem chybí potřebné know-how. Správně zpracovat, zacílit a vyhodnotit veškeré kroky je náročné. AEC proto nabízí i druhou možnost, a to objednat si security awareness jako komplexní službu, kde veškeré postupy, včetně využití nástrojů KnowBe4, zajišťují její experti.

„I když se jedná o vzdělávací trénink, postupujeme stejně zákeřně a nemilosrdně, jako by postupoval zkušený hacker,“ řekl k tomu Maroš Barabas ze společnosti AEC a dodal: „Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že osobní konfrontace s útokem, byť simulovaným, a vlastní intenzivní prožitek té situace, přinášejí zaměstnancům dlouhodobou zkušenost.“

Maroš Barabas
Maroš Barabas

Hlavní předností KnowBe4 je, že dokáže zajímavým způsobem spojit testování s učením. Prostředí, v němž pracuje, umožňuje provádět přezkoušení před i po provedení školení. Díky tomu je dobře patrné, kteří uživatelé se v průběhu času zlepšují a kteří ještě potřebují pomoci a s čím konkrétně. Zjištěné výsledky lépe pomáhají přizpůsobit školení jak jednotlivým účastníkům, tak i celkovým potřebám dané organizace.

Drtivá většina všech kybernetických útoků se dnes zaměřuje na nejslabší článek ochrany firemních dat, a tím je člověk. Útočníci používají nejrůznějších podvodných metod, včetně shromažďování volně dostupných informací, s jejichž pomocí se pak pokouší vystavit uživatele tlaku, zmást ho a oklamat.

„Stále více firem zjišťuje, že nejlepší způsob, jak svá data zabezpečit před útokem sociálním inženýrstvím, není vystavět kolem nich nákladnou technologickou hradbu, ale co nejlépe poučit své lidi. Naše nabídka reaguje na to, že vzdělávání zaměstnanců v podobě standardního jednorázového školení se ukázalo jako málo účinné,“ shrnuje Maroš Barabas.