facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Trendy ICT , Trendy ICT

Předpověď technologických trendů pro rok 2021 podle NTT



NTTSpolečnost NTT zveřejnila studii Future Disrupted 2021, ve které přináší informace o technologiích, které v příštím roce povedou k výrazným změnám. Podle NTT bude i v příštím roce vývoj technologií úzce souviset s nemocí COVID-19 a jedním z dopadů koronavirové pandemie bude urychlení digitální transformace.


NTT předpovídá že v globálním měřítku, bude roku 2021 vévodit následujících pět klíčových technologických trendů:

  1. Základem globální komunikace budou plně optické sítě (All-photonics networks, APN): plně optické sítě umožní přenos mezi jednotlivými koncovými body, například dat mezi uživatelskými počítači a servery, jen s minimálními energetickými nároky. Tento typ sítí tak umožní komunikaci skutečně šetrnou k životnímu prostředí.
  2. Kognitivní technologie se budou využívat pro efektivní propojení a řízení: centralizovaná správa a agilní alokace ICT zdrojů umožní lepší integraci informací z různorodých typů senzorů, včetně těch hlasových a obrazových. Výrazně se tak rozšíří možnosti využití zařízení ze světa internetu věcí.
  3. Digital twin computing (DTC) umožní díky integraci skutečného a virtuálního světa lepší prediktivní analýzy: DTC bude pomocí volného kopírování, kombinování a výměny různorodých digitálních párů „věcí“ a „lidí“ vytvářet různá prostředí. Získané informace se integrují do aplikací jako jsou systémy pro předvídání dopravních situací. Pomohou například také s lepším předvídáním šíření chorob.
  4. Evoluce „citizen developer“ a robotizovaných procesů zásadně změní podnikání: významnou konkurenční výhodu budou představovat platformy, které umožní komukoli vytvářet aplikace využívající firemní data bez znalosti programování. Tento přístup označovaný jako „citizen developer“ využívá robotů k automatizaci klíčových firemních procesů. Zaměstnanci tak mohou věnovat svůj čas práci s vyšší přidanou hodnotou.
  5. Kvantové počítače a edge computing zahájí novou éru výpočetní techniky: stále více budou využívány výpočetní zdroje umístěné na okraji sítě. Edge computing eliminuje zpoždění, ke kterému dochází při využívání geograficky vzdálených centrálních cloudů. Příkladem může být systém rozpoznávání obrazu v automobilu – vstupy bude zpracovávat okamžitě, aniž by je musel odesílat do vzdáleného cloudu.

Uvedené disruptivní technologie sice platí pro delší časový horizont, již nyní ale tyto trendy vyzdvihují důležitost digitální transformace – firmy mohou s jejich pomocí zajistit propojenou pozitivní zákaznickou i zaměstnaneckou zkušenost. Potvrzuje to i zpráva NTT Customer Experience Benchmarking Report 2020, ve kterém 70 % firem uvedlo, že hlavním motivem k digitální transformaci je právě zlepšení zákaznické zkušenosti.

Disruptivní technologie v ČR

Podle Lukáše Jelínka, který řídí českou pobočku NTT, se všechny uvedené trendy budou týkat i společností v České republice. „České firmy byly tradičně opatrné v implementaci nových technologií, a to zvláště v některých konzervativních odvětvích. Nicméně s postupující digitalizací mnoho z nich již započalo cestu zásadních inovací především v oblastech vyžívání cloudu, automatizace či hybridního způsobů práce. Pandemie koronaviru akcelerovala ve firmách témata, která by se za normálních okolností připravovala a prosazovala velmi dlouhou dobu. Trendy jako digital twin computing či citizen developer tak již v mnoha organizacích nejsou neznámým pojmem,“ řekl Lukáš Jelínek.

Safety first

Základem všech nových technologií by měla být kybernetická bezpečnost – bezpečnostní rizika budou mít v roce 2021 v souvislosti s disruptivními technologiemi vliv na loajalitu zákazníků i zaměstnanců. Pozitivní zjištění v tomto ohledu přinesla další výzkumná zpráva NTT Intelligent Workplace Report, která naznačila, že 83 % organizací zcela přehodnotilo svůj přístup k bezpečnosti tak, aby odpovídal novým způsobům práce zavedeným během koronavirové pandemie.

Celou zprávu o disruptivních technologických trendech pro rok 2021 naleznete na webu Future Disrupted: 2021.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.