facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 12/2018 , Trendy ICT

Digitální transformace se přesune z teorie do praxe



diddataSpolečnost Dimension Data ve svém pravidelném ročním reportu Tech Trends předpovídá, že digitální transformace se v příštím roce přesune z teorie do praxe. Definuje také základní trendy, které budou v roce 2019 utvářet svět technologií z pohledu zákaznické zkušenosti, kybernetické bezpečnosti, digitálního podnikání, digitální infrastruktury, digitálních pracovišť, budoucnosti technologií a služeb.


Ettienne Reinecke, CTO skupiny Dimension Data, v reportu uvádí, že v roce 2019 se digitální transformace konečně stane realitou. Současně předpovídá realizaci zásadních změn v celé řadě odvětví.
Plánované projekty digitální transformace, které zůstávaly dlouhou dobu nedokončené, začnou ožívat díky technologiím, jako je umělá inteligence, strojové učení a automatizace robotických procesů, které již dosáhly potřebné úrovně vyspělosti.

Ve svém komentáři k reportu Ettienne Reinecke přímo uvádí: „Až dosud se v našem odvětví mluvilo o inovativních technologiích poněkud teoreticky, aniž by bylo zřejmé, jak budou tyto významné inovace využívány. Na mysli mám namátkou analytické nástroje, strojové učení, umělou inteligencí, blockchainy a kontejnery. To se začíná měnit. Využívání průlomových technologií neustále roste. V roce 2019 budeme svědky toho, že nám nejinovativnější společnosti předvedou skutečně zajímavé příklady digitální transformace v přímém přenosu, a během příštích tří let se k nim přidá mnoho dalších. Rok 2019 bude rokem, kdy se z davu oddělí průkopníci, a dojde k významným posunům v mnoha průmyslových odvětvích.“

Zpráva s názvem Tech Trends 2019, kterou sestavili odborníci společnosti Dimension Data identifikuje pět trendů, které budou definovat svět podnikových technologií v nadcházejícím roce:

  • Automatizace robotických procesů promění zákaznickou zkušenost: Exponenciální růst automatizace robotických procesů, jako je strojové učení, umělá inteligence a heuristické neuronové sítě, poskytne společnostem možnost kombinovat scénáře, získávat lepší analýzy a předpovídat v reálném čase potřeby a chování zákazníků.
     
  • Organizace se zaměří na platformy kybernetické bezpečnosti založené na cloudech: Pravidelné sofistikované útoky na kybernetickou bezpečnost firem v roce 2018 způsobí, že poskytovatelé zabezpečení v cloudu nabydou v roce 2019 na významu. Zabezpečovací systémy založené na cloudech obsahují otevřená rozhraní API, což znamená, že bezpečnostní týmy mohou integrovat nové technologie do dané platformy rychle a relativně snadno. Tím mohou zákazníci držet krok s vyvíjejícími se hrozbami.
     
  • Infrastruktura bude kompletně programovatelná: Společnosti budou častěji využívat licence na různé cloudové platformy a vzroste využívání Software-as-a-Service (SaaS). Díky end-to-end programovatelnosti budou organizace schopny rychle se přizpůsobit měnícím se podmínkám v odvětví a těžit ze svých aplikací a dat čím dál více.
     
  • Aplikace budou chytřejší a lépe přizpůsobitelné individuálním potřebám: V příštím roce budeme svědky vzniku aplikací, které budou shromažďovat vstupy od uživatelů. Přizpůsobí tak funkcionality aplikací s cílem zlepšit uživatelskou zkušenost. Umělá inteligence a strojové učení sehrají významnou roli při zvyšování produktivity práce.
     
  • Rapidně vzroste využitelnost dat: V nadcházejícím období se důraz přesune na skutečnou hodnotu dat a obnoví se telemetrie, shromažďování a obohacování dat. Data se stanou jádrem opravdové digitální transformace a zdrojem příjmů. To povede ke změně v informační architektuře a vznikne poptávka po informačně bohatých datech, která nastartuje investice do IT.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.