facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 4. 6. 2012

Změní in memory computing paradigma?

odborníci diskutovali na In-Memory Summitu

sap_inmemory.JPGOdborníci z řad IT specialistů, manažerů a IT architektů se 24. května sešli v pražskému hotelu Andel’s, aby na konferenci In-Memory Summit 2012 diskutovali o problematice in memory comuputingu. Od zástupců pořádajících společností SAP, HP, Cisco, IBM a Fujitsu se dověděli o samotném technologickém konceptu, jeho přínosech v oblasti business intelligence a hardwarové podpoře.

In-Memory Summit byl prvním větším setkáním nad tímto tématem v České republice, čemuž odpovídal i zájem návštěvníků. Do posledního místa zaplněný konferenční sál přivítal Zdeněk Panec ze společnosti SAP, který účastníky provázel celou akcí. Ve svojí úvodní přednášce zmínil základní vlastnosti in memory computingu, zlepšení, která přináší, i důvody pro nasazení takovéto technologie v oblasti data warehousingu a business intelligence. „V IT dnes stojíme před změnou paradigmatu. Společnosti řeší problém označovaný jako big data, požadují zjednodušení komplexnosti systémů a zároveň hluboký vhled do vlastních dat v reálném čase,“ řekl na úvod své prezentace Panec. To, že před sebou máme novou éru IT, nakonec bylo společným jmenovatelem všech přednášek. Expert SAPu se potom věnoval rozdílům mezi tradiční architekturou BI / Data warehouse a zjednodušením, které přináší in memory computing s důrazem na „vytěžování“ informací v reálném čase. Jako příklad z praxe pak přiblížil nasazení systému SAP HANA.

Se svým tématem in memory řešení z pohledu HW inovací si pak vzal slovo Milan Král z IBM. Ve své prezentaci účastníkům přiblížil koncept dodávání SW a HW technologií formou appliance, přístup IBM k HW podpoře systému HANA a možnosti škálování infrastruktury.

Dopolední program pak završila praktická ukázka rozhodování při obchodním případu s využitím SAP HANA (prezentovali Petr Bohuslávek a Josef Rajnoha ze společnosti SAP) a Tomáš Kubát (HP), který svoji prezentaci věnoval optimalizaci konceptu in memory computingu z pohledu infrastruktury.

Odpolední program měl techničtější ráz a svojí přednáškou jej otevřel Christoph Niessl, který účastníkům konference přiblížil zahraniční zkušenosti s nasazením řešení SAP HANA na hardwarové infrastruktuře Fujitsu a věnoval se v této souvislosti praktickým aspektům jako SLA, disaster tolerance atp. Důraz na infrastrukturu, její vývoj a možnosti, které v dnešní době poskytuje v kontextu in memory computingu, byl součástí i dalších odpoledních prezentací. Setkání odborníků nad tématem in memory computing zakončil Petr Plodík z IBM, který se věnoval expertním integrovaným systémům jako novému trendu ve vývoji hardware.

foto: In-memory Summit 2012, archiv SAP

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.