facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 8. 7. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Zelené ICT pro zelenější svět

Zatímco ostatní výrobci mobilních zařízení přijeli na veletrh Mobile World Congress (MWC), který se nedávno konal v Barceloně s množstvím produktových novinek, společnost Huawei na sebe upozornila především debatou o ekologicky šetrných řešeních. Podle účastníků Zeleného fóra Huawei uspořádaného v předvečer zahájení veletrhu má totiž ambiciózní plán Evropské unie na ochranu klimatu významného spojence právě v moderních technologiích.



Změny klimatu představují celosvětovou výzvu, které musíme čelit společně. Plán EU na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 proto závisí na vzájemné spolupráci, zásadní roli přitom hraje sektor ICT a telekomunikace. „Prostřednictvím ICT řešení podporujeme další průmyslová odvětví při snižování jejich uhlíkové stopy. Tento jev, který díky ICT vzniká, nazýváme ‚uhlíkovým otiskem‘. Samotná uhlíková stopa odvětví ICT představuje pouze zhruba 2 % celkových emisí. Technologie ICT však lze použít ke snížení celkových emisí na globální úrovni až o 20 %,“ uvedl při zahájení prezident Huawei pro západní Evropu David Li.

Klíčem ke snížení emisí není pouze regulace spotřeby energie, ale především zaměření na energetickou účinnost. Jako příklad uvedl Li hypotetický přechod evropských států na optické vlákno, díky kterému by Evropa mohla ušetřit téměř 1,8 milionu tun uhlíkových emisí ročně. To odpovídá vysazení 80 milionů stromů. „Technologie 5G je dvacetkrát energeticky účinnější než 4G. V síti 5G lze využít jednu kilowatthodinu energie na přenesení 5 terabajtů dat, ve 4G ale stejným množstvím energie je přeneseno přibližně 200 gigabajtů. Inteligentní optimalizační technologie mohou dále pomoci bezdrátovým sítím snížit spotřebu energie až o 35 %,“ demonstroval Li.

Na nutnost zvyšování energetické účinnosti apeloval také James Crawshaw, hlavní analytik ve společnosti Omdia Informa Tech: „Redukce uhlíku je klíčová. Důležité je ale nejen absolutní snižování spotřeby energie, ale taký efektivnější využití této energie. Množství vyprodukovaných emisí uhlíku na přenesenou jednotku datových služeb se stává novým měřítkem ekologických aspektů sítí.“

Významnou roli ICT řešení v klimatických plánech regionů vyzdvihli i další účastníci fóra Huawei. Členka Evropského parlamentu Susana Solís Pérezová se nechala slyšet, že prakticky každý sektor může těžit z digitálních řešení. Její názor podpořila svým prohlášením Carina Lopesová, šéfka think-tanku pro digitální budoucnost fondu Mobile World Capital Barcelona: „Dosažení čistých nulových emisí uhlíku nestačí. Odvětví ICT a telekomunikací má moc vést a radikálně transformovat naši společnost.“

Na fóru zazněly i ohlasy ze strany operátorů. Šéf sektoru pro klimatickou akci ve svazu GSMA Steven Moore poukázal na závislost operátorů na zelené energii při snaze o dosažení cílů v jiných odvětvích. „Náš vzkaz vládám: Nemůžeme přejít na obnovitelné zdroje vlastními silami,“ prohlásil Moore během svého výstupu. Do debaty se zapojila i CTO španělské pobočky operátora Orange Monica Sala, která představila plány společnosti na dosažení interního cíle uhlíkové neutrality do roku 2040. Operátor za tímto účelem hodlá snížit spotřebu energie v síti, zvýšit využívání obnovitelné energie ve svých sítích a více se spoléhat na oběhové hospodářství. Nulových emisí do roku 2025 plánuje podobným způsobem dosáhnout i skupina Telefónica. „Snižujeme svou uhlíkovou stopu, co nejvíce to jde, a to nad rámec scénáře 1,5 °C [zakotveného v Pařížské dohodě, pozn. autora]. A zbývající emise neutralizujeme v rámci projektů zaměřených na absorpci CO2,“ prohlásil ředitel provozní transformace skupiny Telefónica Juan Manuel Caro Bernat.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.