facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 16. 8. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Atraktivní set periferií od AOC

Vyzkoušeli jsme klávesnici AGK700, myš AGM700 a sluchátka GH401

AOCSousta lidí podceňuje u počítačů význam periferií, jako jsou myš, klávesnice a sluchátka nebo reproduktory. Jenže právě tyto „doplňky“ mají zásadní vliv na tzv. uživatelský zážitek, tedy jak dobře a příjemně se nám s počí­tačem pracuje, jak jsme při jeho používání efektivní a výkonní, nebo naopak unavení a frustro­vaní. Nejlépe to vědí náruživí hráči a fanoušci e-sportu, pro které je důležitý každý klik, každá klávesa a zvuk. Proto patří herní periferie mezi ty nejkvalitnější. Příkladem je i set perife­rií AOC, který jsme měli možnost otestovat u nás v redakci.



Se značkou AOC jsme se doposud setkávali především v oblasti monitorů, kde nabízí velmi široké portfolio od nejlevnějších modelů pro příležitostné uživatele, až po špičkové herní monitory. Právě sílící zaměření a postavení AOC v oblasti gamingu pravděpodobně vedly k rozhodnutí vstoupit i do segmentu periferií. AOC zde může využít rostoucí popularitu svojí značky, pro jejíž monitory je typická snaha nabídnout vždy skvělý poměr cena//výkon. Podívejme se, jestli to platí i pro nové periferie AOC.

Robustní klávesnice AGK700

Plně mechanická klávesnice AOC AGK700 má tělo z masivního šedého broušeného hliníku. Jde o velmi bytelnou konstrukci, která váží 1,6 kg a je příslibem nejen velké stability, ale také životnosti i při horším zacházení. Klávesy mají výraznou hmatovou odezvu a vysoký zdvih. Klávesnice má integrovanou paměť až pro 5 profilů a efektní RGB podsvícení.

AGK700

Klávesnici ale nemáme u počítače jen pro parádu, a proto jsou jedním z nejdůležitějších prvků spínače. AOC při jejich výběru vsadilo na jistotu. Klávesnice AGK700 disponuje spínači Cherry MX Red, které jsou velmi oblíbené a rozšířené v klávesnicích pro hráče. Nabízí vysokou citlivost, velmi rychlou odezvu a skvělý tlakový průběh při stisku. K aktivaci jakékoli klávesy je zapotřebí síla stisku pouhých 45 gramů a výrobce deklaruje dobu odezvy 1 ms. Spínače mají podle výrobce životnost až 50 milionů stisknutí, které je doprovázeno cvakáním typickým pro mechanické klávesnice.

Klávesnice je také vybavena u hráčů oblíbenými funkcemi Anti-ghosting a N-Key Rollover, které omezují přehmaty a chybnou detekci při současném stisku více kláves. V případě, že omylem stisknete sousední klávesy, nebudou zaregistrovány a počítači se předá pouze příkaz, který klávesnice vyhodnotí, že jste chtěli skutečně provést.

Kromě základní sady kláves (US layout) a numerické sady má klávesnice navíc celkem 13 doplňkových tlačítek, která slouží jako multimediální klávesy nebo pro přepínání maker, a jsou tedy programovatelné prostřednictvím aplikace G-MENU. Rozmístění doplňkových tlačítek ovšem vychází spíše z ohledu na design než na jejich rychlou dostupnost „v akci“. Tato část výbavy klávesnice by ještě zasloužila doladit. Velké červené kruhové designové tlačítko, které dominuje horní části klávesnice AGK700, také není jenom pro parádu, ale slouží pro rychlé a přitom citlivé ovládání hlasitosti.

Klávesnice AGK700 se připojuje pomocí dvou USB konektorů současně opleteným kabelem o délce 1,8 m, na jehož konci jsou dvě USB koncovky s pozlacenými konektory. Opletení kabelu je v souladu s provedením klávesnice velmi odolné proti prodření a roztržení. Vydrží rozhodně déle než běžné gumové kabely. Šikovný je port USB 2.0 na horní hraně, který umožňuje přes klávesnici rychle připojit další zařízení.

AGK700

Velmi užitečnou součástí klávesnice je magnetická odnímatelná opěrka zápěstí s koženým povrchem a velmi příjemnou paměťovou pěnou. Opěrka zápěstí zajišťuje více pohodlí, a pokud po delší době potřebujete změnu, můžete jednoduše opěrku odejmout a nastavit zápěstí do jiné polohy.

Na závěr dodejme, že v době testování se cena klávesnice AGK700 pohybovala okolo 3 000 Kč včetně daně, což v podstatě odpovídá velmi solidnímu zpracování klávesnice, její výbavě a kvalitě snímačů. Přesto je cena vyšší, než bychom u značky AOC čekali. Okruh zájemců to jistě výrazně zúží. AGK700 je zkrátka velmi dobrá herní klávesnice za sebevědomou cenu. Pokud časem zlevní, půjde o velmi atraktivní volbu.

Precizní myš AGM700 nejen pro hráče

Zatímco předchozí část testovaného setu, tedy klávesnici AGK700, ocení snad výhradně náruživí hráči, v případě myši AGM700 si troufám říct, že ji ocení prakticky všichni, kdo s počítačem pracují intenzivněji. Je totiž mimořádně otravné, když myš nereaguje přesně na pohyb ruky a stisknutí tlačítek, bez ohledu na to, jestli právě likvidujete protivníky v nějaké hře, nebo upravujete fotky, stříháte video, procházíte dokumenty a webové stránky. Proto jsem i v kanceláři vždy používal myši z kategorie gaming. Přestože v redakci využívám jen zlomek jejích možností, chci, aby moje myš byla robustní a precizní s kvalitními tlačítky (spínači) a snímačem, které jsou zárukou přesného ovládání po dlouhou dobu. A právě taková je i myš AGM700 s klasickým pevným drátovým připojením (kvalitním opleteným kabelem) přes USB 2.0.

AGM700

Myš AGM700 je vybavena spolehlivými spínači Omron, u nichž výrobce udává životnost až 50 milionů kliknutí. Jsou tedy předpokladem vysoké výdrže a jejich odezva je velmi příjemná a přesná. Myš navíc používá velmi citlivý snímač Pixart PMW3389 s rozlišením až 16 000 DPI, který tak převádí i sebemenší pohyb ruky. Rozlišení myši je samozřejmě nastavitelné jedním z tlačítek, které ale není uprostřed, jak bývá zvykem u oboustranných myší. Myš AGM700 je ale určena pouze pro praváky a velké tlačítko pro přepínání DPI je umístěno vlevo na místě pro ovládání palcem. Celkem má myš AGM700 osm programovatelných tlačítek, jejichž funkci lze nastavit pomocí softwaru AOC G-Tools. V něm lze nastavit i RGB podsvícení myši, pokud si na ně potrpíte.

AGM700

Podle preferencí konkrétního uživatele, ale především pro potřeby e-sportu lze myš vyladit pomocí sady pěti přídavných závaží po 5 g – lehčí myš zlepšuje rychlé reakce, naopak těžší myš přináší větší kontrolu, když jsou zapotřebí přesné pohyby.

V době testování se cena myši pohybovala mezi 1 100 až 1 200 Kč včetně daně, což víceméně odpovídá její kvalitě a parametrům. Navíc lze čekat, že v konkurenci myší etablovaných značek bude muset jít AOC s cenou AGM700 dolů.

Pohodlná bezdrátová sluchátka GH401

Pro hráče, kteří hledají pohodlí a svobodu pohybu, nabízí AOC bezdrátový herní headset GH401, který lze připojit až na vzdálenost 10 metrů pomocí malého USB dongle. Ten využívá pro připojení sluchátek bezdrátovou technologii 2,4 GHz a je kompatibilní nejen s PC, ale i s konzolemi PlayStation 4/5 nebo Nintendo Switch. Současně nabízí sluchátka i možnost připojení pomocí klasického 3,5mm konektoru, což se hodí, pokud bezdrátové připojení není vyžadováno nebo potřebujete připojit Xbox. Také je to záložní řešení pro případ, že je ve sluchátkách příliš vybitá baterie. To by se ale nemělo stávat příliš často, protože vestavěná baterie zvládá až 17 hodin provozu při nastavení hlasitosti na 50 %. Navíc ji lze docela rychle nabíjet pomocí konektoru USB-C.

Headset GH401 má posuvný hlavový most s hliníkovou výztuhou, který je dostatečně robustní, ale současně i pohodlný díky příjemnému polstrování a širokému rozsahu nastavení. Díky tomu je headset vhodný i pro uživatele s větší hlavou, umožňuje sluchátka rychle nastavit a zajišťuje, že budou na hlavě pevně držet i při pohybu. Integrované ovládací prvky pak nabízejí snadný přístup ke ztlumení a nastavení hlasitosti.

GH401

K pohodlí uživatele přispívá, že headset GH401 je překvapivě lehký a má velké náušníky s paměťovou pěnou a koženkovým povlakem. Díky tomu sluchátka netlačí a jsou na dotek opravdu příjemná. Vnější strana sluchátek je chráněna krytem z kovové síťoviny, který nejen dobře vypadá, ale je také předpokladem větší odolnosti sluchátek při přenášení nebo odkládání.

GH401

O reprodukci herních zvuků se starají velké 50mm neodymové měni­če, které nabízejí vyrovnaný výkon v celém kmitočtovém spektru a nejsou „přebasované“, jak je dnes u mnoha sluchátek typické. Headset je díky tomu všestranně použitelný pro hry i běžné použití s ohledem na svoji cenovou kategorii, kde pochopitelně nelze čekat nějaké audiofilské hody. Některým náročným hráčům možná nebude stačit dvoukanálový zvuk 2.0, kterému logicky chybí směrovost, ja­kou nabízí například sesterský model GH300, který umí 7.1kanálový prostorový zvuk. Pokud je ale na prvním místě pohodlí, volnost po­hy­bu a vyvážený zvuk, má headset GH401 rozhodně co nabídnout.

GH401

Za největší slabinu headsetu GH401 tak musíme označit odnímatelný všesměrový mikrofon. Ten lze flexibilně nastavit do optimální polohy, jenže raménko, na kterém je mikrofon umístěn, je příliš měkké, a proto nedrží dobře ve zvolené pozici. Navíc kvalitu mikrofonu musíme označit za průměrnou. I proto bychom headset GH401 doporučili využít především jako pohodlná bezdrátová sluchátka v kombinaci s nějakým kvalitním externím mikrofonem. Při ceně 1 100 Kč včetně daně taková kombinace dává smysl.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.