facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 27. 5. 2011

Výrobní linka chytrých etiket s RFID

uvedena do provozu v ostravské společnosti Gaben

Ostravská společnost Gaben uvedla do provozu výrobní linku Smartlabel, která je v České republice zatím unikátem. Linka umožňuje výrobu prakticky libovolného rozměru samolepící „chytré etikety“ s bezkontaktní identifikací - tzv. RFID tagem.


Přednosti technologie RFID
Výhody bezkontaktní identifikace využívá stále širší spektrum aplikací. Nejznámější je použití bezkontaktních karet u docházkových nebo přístupových systémů, ale zlom nastal teprve při zapojení RFID (Radio Frekvenční IDentifikace) technologie do logistických procesů. Zde RFID přináší oproti ostatním metodám identifikace některé zcela nové, téměř revoluční možnosti. Nejdůležitější je možnost číst (a zapisovat) data i na vzdálenost několika metrů a bez přímé viditelnosti. Na rozdíl od čárového kódu lze „přečíst“ informaci z tagu umístěného v kapse, krabici nebo v paletě. Navíc je možné najednou přečíst až stovky kódů. Do paměti RFID tagu lze naprogramovat jedinečné číslo a sledovat celou historii jeho pohybu. U potravin můžeme například zjistit původ balíčku porcovaného masa, u léků pak jeho originální původ.

Bezkontaktní a automatické čtení zapsaných údajů umožňuje výrazným způsobem zvýšit produktivitu práce, což je cílem veškerých inovativních procesů dnešní doby.

Chytrá etiketa
Nosič informace (RFID tag) může mít různé podoby. Přívěsky na klíče, plastové karty, šrouby, krabičky, a samozřejmě samolepky. Papírová samolepící etiketa, která je vybavena RFID tagem a je možno ji dále potisknout, se nazývá „chytrá etiketa“ (Smartlabel). Její zásadní výhodou je, že informaci uloženou v paměti tagu je možné rovněž vytisknout v textové podobě nebo v čárovém kódu. Lze tak spojit přednosti obou technologií identifikace a používat je paralelně, což je důležité zejména v přechodné době, kdy je RFID technologií čtení vybavena jen malá část logistického řetězce.

 


Chytré etikety s RFID tagem splňují podmínku rentability využití na kusových výrobcích a nevratných obalech, protože výrobní cena se pohybuje kolem 3 Kč za etiketu. Odhady odborné komise EU hovoří o potřebě několika miliard chytrých etiket na evropském trhu již v roce 2012.

Výrobní linka Smartlabel
První část linky tvoří výsekový stroj, který pomocí dvojice laserů vysekne z nekonečné papírové role libovolný rozměr a tvar etikety. Na rozdíl od klasických metod, kdy každý rozměr a tvar etikety má svůj vlastní nožový výsekový nástroj v hodnotě několika desítek tisíc korun, je u laserového výseku změna tvaru záležitostí pouze softwarovou. Je tak možno vyrobit i sérii několika málo kusů za nezměněnou cenu. To je značnou výhodou zejména ve fázi, kdy se hledá pro konkrétní použití nejvhodnější tvar etikety.

V další části linky se do vyseknutých etiket vkládá RFID čip s anténou - inlay. V této fázi je velmi důležitá ochrana před statickou elektřinou, neboť RFID tagy jsou velmi náchylné k poškození statickým výbojem. Maximální rychlost linky je 60 m/min, což odpovídá počtu 200 miliónů vyrobených etiket za rok. Každou etiketu je možné během výroby naprogramovat jedinečným číslem nebo potisknout trvanlivým termotransferovým tiskem.

 


Schéma vkládání čipů do etiket


Kombinace laserového výseku s vkládáním RFID tagů do samolepících etiket umožňuje zákazníkům rychle nalézt optimální řešení a minimalizovat skladové zásoby. Proto mohou výrazně snížit náklady na zavedení RFID technologie a začít ji efektivně využívat ve velmi krátkém čase.

Nově otevřená výrobní linka Smartlabel je svými schopnostmi evropským unikátem a představuje další krok ke změně průmyslu v moravskoslezském regionu směrem k Hi-tech technologiím.

 

RFID laboratoř ILAB na VŠB - Technické univerzitě v Ostravě


Při návrhu linky spolupracovala firma Gaben s VŠB–Technickou univerzitou Ostrava, společně byla na půdě univerzity vybudována mezinárodní RFID laboratoř ILAB. Realizace projektu výrobní linky byla z 60 procent financována ze strukturálních fondů Evropské unie – z Operačního programu Podnikání a inovace.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.