facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 4. 2. 2021 - Zdeněk Gric

Vodafone rozšířil pokrytí 5G

Pro všechny, kteří chtějí využívat nejmodernější mobilní síť páté generace, má Vodafone dobré zprávy. Z pěti měst, kde operátor spustil 5G pokrytí k 1. říjnu 2020, se aktuálně signál rozšířil už do více než 130 měst i menších obcí. Aktuálně tak jde o nejrozsáhlejší 5G síť v Česku. Vodafone také stále rozšiřuje nabídku telefonů s podporou 5G, jde už o modely od značek Apple, Samsung, Huawei i Xiaomi. Další zlepšení v cestě za digitalizací Česka přinese přelom března a dubna 2021, kdy Vodafone vypnutím starší sítě 3G uvolní frekvenční pásmo pro modernější systémy LTE a hlavně 5G.



Společnost Vodafone spustila pro zákazníky v Česku pátou generaci mobilních sítí 5G loni 1. října v pěti městech. Šlo o Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník (města, se kterými operátor spolupracuje na uvedení nejmodernější technologie do praxe) a také o nejobydlenější oblasti České republiky – Prahu a Brno. Zároveň už v říjnu jako první pokryl Vodafone 5G signálem vybrané stanice pražského metra, které se tak dostalo mezi první 5G podzemní dráhy na světě.

Nyní je 5G signálem alespoň částečně pokryto přes 130 měst i menších obcí, jde například o Aš i Český Těšín, Liberec i České Budějovice, dále třeba o Český Krumlov, Havlíčkův Brod, Vrchlabí, Kladno nebo Rokycany. Signál tak pokrývá více než pětinu celé české populace, je dostupný pro zhruba 2 miliony obyvatel. Může za to navýšení počtu vysílačů, které Vodafone technologií 5G osadil. Zatímco v říjnu šlo o zhruba 80 základnových stanic, aktuálně už jde o více než 700 vysílačů. Pokryto sítí 5G od Vodafonu je už i 35 stanic pražského metra. Vodafone tak má v současnosti jednoznačně nejrozsáhlejší 5G pokrytí na českém území.

Celoplošné vypnutí 3G sítě Vodafone plánuje na konec března 2021. Kmitočty, na kterých starší mobilní síť 3G funguje, se tak uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. K aktuálnímu rozšíření pokrytí Vodafone využil frekvence v pásmech 1800 a 2100 MHz.

K 5G síti se mohou během současné zaváděcí nabídky připojit firemní i nefiremní zákazníci se stávajícími tarify a také majitelé předplacených karet. Potřebují ale nejnovější mobilní telefony, které dokážou se sítí 5G od Vodafonu pracovat. Ten přitom stále rozšiřuje nabídku telefonů s podporou rychlé 5G sítě.

Kdo má u Vodafonu některý z tarifů Vodafone Neomezený a koupí si 5G telefon (přístroj musí být kompatibilní se sítí Vodafonu), může si během zaváděcí nabídky vyzkoušet naplno přesně to, co technické parametry nové 5G technologie dovolí, to znamená bez rychlostního stropu. Po zaváděcím období a dalším rozšíření pokrytí představí Vodafone novou nabídku šitou už na míru 5G.

Kde je dnes možné se k síti 5G připojit, ukazuje přehledně mapa pokrytí. Další informace jsou na webu www.vodafone.cz/5g.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.