facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 10. 12. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

V soutěži diplomových prací IT SPY zvítězila mladá vědkyně z FEL ČVUT

Jindřiška DeckerováVe 12. ročníku soutěže IT SPY o nejlepší diplomovou práci z oblasti IT, do kterého se zapojilo téměř 1300 studentů z 13 českých i slovenských vysokých škol, získala hlavní cenu Jindřiška Deckerová, absolventka Fakulty elektrotechnic­ké Českého vysokého učení technického v Praze. Její práce se zabývá algoritmem pro hledání optimální cesty, což demonstrovala na autonomních dronech a robotech při skenování interiérů budov a focení objektů. Stříbrnou příčku obsadil Patrik Goldschmidt z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Této práci patřila i Cena veřejnosti. Na třetí příčce se pak umístil projekt Matúše Goliaše z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.



Plánovaní optimální trasy pro sběr dat droenm

Vítězka soutěže, Jindřiška Deckerová, je absolventkou studijního programu Otevřená informatika a nyní pokračuje ve výzkumu v rámci doktorského studia v Centru umělé inteligence na stejné fakultě.

Ve své práci nazvané „Zobecněné problémy se směrováním se souvislými sousedstvími“ se věnovala algoritmu pro hledání optimální cesty, což je složitý teoretický problém, jehož řešení a využití vítězka dokázala názorně demonstrovat na praktické aplikaci. Právě propojení vyspělého řešení s praktickou aplikovatelností porota ocenila.

„Závěrečné velmi vyrovnané hodnocení poroty pouze potvrzuje vysokou úroveň finálových prací. Rozdíl v bodování jednotlivých prací byl opravdu zanedbatelný, proto do poslední chvíle nebylo jednoznačné, komu budou patřit pomyslné medaile. Na vítězné práci mě zaujalo, že spojuje vysokou teoretičnost s praktickým využitím v robotice. Jde o složitý teoretický optimalizační problém, avšak projekt vyniká i velmi kvalitně zpracovanou praktickou částí. Práce zaujala celou porotu hloubkou řešení, precizností zpracování i aplikovatelností na různé problémy. Kombinuje softwarový svět a umělou inteligenci s reálným světem prostřednictvím robotů,“ hodnotí letošní finále i vítěznou práci předseda poroty Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Druhou příčku a zároveň Cenu veřejnosti získal Patrik Goldschmidt (Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně) s prací „Zmírnění útoků DoS pomocí strojového učení“. Autor se věnoval rychlejšímu odhalování častých a velmi nebezpečných kybernetických útoků. Aplikace, která využívá metody strojového učení, může pomoci při ochraně internetové infrastruktury. Práce porotce zaujala tím, jak komplexně využívá celou řadu teoretických principů, které jsou však již v současnosti aplikovány v praxi.

Bronzovou medaili obdržel Matúš Goliaš (Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta) za práci „Gradientem zesílená segmentace snímků sítnicového fundu“. Jde o metodu vyhodnocení tzv. slepé skvrny zrakového nervu oka s cílem přesnější diagnostiky očních nemocí. Metoda má za cíl pomoci včasnému odhalení onemocnění zraku, zejména zeleného zákalu, který je celosvětově nejčastější příčinou slepoty. Autor chystá projekt dále rozvíjet ve spolupráci s lékaři.

„Letos jsme opět museli realizovat finále IT SPY v online prostředí. To nám však nezabránilo v naplňování jednoho ze základních cílů soutěže, kterým je prezentace nejlepších českých a slovenských diplomových prací z oblasti IT širší veřejnosti. Popularizaci vědy a zvýšení zájmu o IT může pomoci i skutečnost, že se vítězem IT SPY poprvé stala žena, což dále boří mýtus, že je informatika doménou mužů. Informatika je nesmírně rychle se rozvíjející obor a udržet zde krok vyžaduje znalosti, ale také dravost a chuť poznávat nové věci. A jedním z míst, kde se takoví lidé koncentrují ve velké míře, jsou univerzity,“ říká Bohumír Zoubek, porotce soutěže IT SPY za společnost Profinit, která soutěž spolupořádá.

Kompletní přehled finálových výsledků 12. ročníku soutěže IT SPY:

Výsledné pořadí Jméno finalisty Název soutěžní diplomové práce Název přihlašující vysoké školy
1. Jindřiška Deckerová Zobecněné problémy se směrováním se souvislými sousedstvími České vysoké učení technické v Praze
Fakulta elektrotechnická
2. Patrik Goldschmidt Zmírnění útoků DoS pomocí strojového učení Vysoké učení technické v Brně
Fakulta informačních technologií
3. Matúš Goliaš Gradientem zesílená segmentace snímků sítnicového fundu Univerzita Karlova
Matematicko-fyzikální fakulta
4. – 8. místo (seřazeno abecedně) Sára Juranková Aspektově založená analýza sentimentu formulářů konferenčních recenzí Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta informatiky a statistiky
Lukáš Kuhajda Omezení šumu signálu v genetických přepínačích Západočeská univerzita v Plzni
Fakulta aplikovaných věd
Daniel Kyselica Pokročilé algoritmy pro segmentace vesmírných odbírů astronomické snímky Univerzita Komenského v Bratislave
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky
Filip Svoboda Agilní adaptace pro výzkumnou laboratoř Masarykova univerzita v Brně
Fakulta informatiky
Jan Tománek Profilování haldy s nízkou latencí České vysoké učení technické v Praze
Fakulta informačních technologií

Práce jsou k dispozici na webu https://www.itspy.cz/cz/galerie-nejlepsich/.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.