facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 5. 12. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

V soutěži diplomových prací IT SPY bodovala robotika a umělá inteligence

Vítěz Jiří Ulrych s vedoucím své práceTitul nejlepší diplomové práce z informatiky, který každoročně uděluje soutěž IT SPY, získal Jiří Ulrich, absolvent Fakulty elektro­technické z ČVUT v Praze. Soutěž již 13. rokem vybírá talentované informatiky z řad absolventů IT oborů. Letošní finalisté vzešli z 1200 IT prací vysokoškoláků obhájených v minulém akademickém roce na předních českých a slovenských univerzitách. Oceněny byly také práce absolventů z Masarykovy univerzity v Brně, Západočeské univerzity v Plzni a Vysoké školy ekonomické v Praze, cenu veřejnosti získala vědkyně z Žilinské univerzity.



V letošním ročníku soutěže IT SPY zvítězil mladý vědec Jiří Ulrich z Fakulty elektrotechnické z Českého vysokého učení technického v Praze. Odbornou porotu si získal projektem „Multikamerový lokali­zač­ní systém založený na detekci černobílých vzorů“. Vítěz navrhl monitorovací systém, který je využitelný v robotice apod. Systém autor demonstroval na včelách, kdy sledoval, jak ovlivňuje chování královny celé včelstvo. Obdobně lze monitorovat např. pohyb auto­nom­ních vozidel a dalších robotů s cílem ovlivnit jejich další chování.

Stříbrnou příčku v soutěži obsadila Lucia Hradecká Dupkaničová z Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své práci „Segmentácia a sledovanie organoidov v obrazových dátach vytvorených prostredníctvom mikroskopie vo svetelnom poli“ se zabývala analýzou snímků z mikroskopu s využitím metod machine learning. Její metoda je aplikovatelná např. v biologickém výzkumu, kdy pomocí ní lze automatizovaně sledovat růst tkání.

Vzhledem k vysoké úrovni diplomových prací se letos porota rozhodla udělit sdílené 3. místo dvěma projektům. Toto místo obsadili Peter Vajdečka z Fakulty informatiky a statistiky na Vysoké škole ekonomické v Praze a Jan Pašek z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Obě práce využívají umělou inteligenci a strojové učení.

Práce Jana Paška s názvem „Generování zdrojového kódu z popisů v přirozeném jazyce“ usnadňuje práci programátorům, protože jeho postup dokáže automaticky generovat kusy kódu na základě slovní­ho zadání. Práce Petera Vajdečky „Abstraktívná sumarizácia správ o overovaní faktov pomocou vopred natrénovaného transformera na extraktívnych súhrnoch“ vytváří z dlouhého textu abstrakt, což lze využít např. při vyhledávání a vyhodnocování dezinformací.

Cenu veřejnosti s více než tisícovkou hlasů získala Lucia Piatriková z Žilinské univerzity v Žiline, s prací „Vizuálna detekcia falšovaných ochranných prvkov na občianskom preukaze“. Pogratulovat jí přišla vítězka loňského ročníku IT SPY Jindřiška Deckerová. Piatriková za­bo­do­va­la i v další soutěžní kategorii Magenta Award for Excellence in IT, kterou letos vyhlásil partner soutěže společnost T-Mobile.

Finalisté soutěže IT SPY 2022
Finalisté soutěže IT SPY 2022

„Soutěž IT SPY je pro mě každoroční sondou do oboru informatiky, kdy máme jako porota možnost se seznámit s tím nejlepším, co v ČR a na Slovensku v tomto oboru v předchozím akademickém roce vzniklo. Doménou posledních ročníků je praktická využitelnost myšlenek diplomových prací. To se potvrdilo i letos, a jsem přesvědčen o tom, že se s některými úspěšnými projekty setkáme v relativně blízké budoucnosti, kdy budou uváděny do praxe. Aplikační potenciál byl letos patrný prakticky u všech finálových diplomových prací,“ hodnotí tento ročník soutěže předseda poroty, Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha.

„Každoročně sledujeme větší zájem studentů. Zajímavý je i fakt, že dvě z oceněných prací byly od mladých informatiček,“ popisuje Bohumír Zoubek, člen poroty soutěže IT SPY a zástupce společnosti PROFINIT, organizátora soutěže.

Do letošního ročníku soutěže IT SPY se zapojilo 6 předních českých vysokých škol a 5 slovenských univerzit, na kterých v minulém akademickém roce mladí informatici obhájili téměř 1200 diplomových prací. Z nich vybrali zástupci vysokých škol, tzv. ambasadoři, celkem 52 projektů s největším potenciálem na vítězství v soutěži. Následně odborná porota vybrala semifinalisty a finalisty, kteří své práce obhajovali 24. listopadu 2022 ve finálovém kole. Vítěz získal 2000 euro na další rozvoj projektu od organizátora soutěže, předního software house PROFINIT, ostatní úspěšnější finalisté pak hmotné dárky od partnera soutěže T-Mobile i možnost vzdělávání v Počítačové škole GOPAS.

Úvodní foto - Vítěz soutěže IT SPY 2022 Jiří Ulrych s vedoucím své práce
Foto: IT SPY, Profinit


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.