facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 2. 12. 2019

V digitalizaci stavebnictví Česko nezaostává

Summit Koncepce BIM, který se konal v listopadu v Praze, ukázal dobrou připravenost státní správy i stavebníků na digitalizaci tohoto oboru. Účastníci summitu měli možnost srovnat české zkušenosti se zahraničními a jednoznačně se ukázalo, že v digitalizaci stavebnictví Česko nejenže nezaostává, ale v některých oblastech má dokonce náskok i před takovými zeměmi, jako je Německo či Estonsko, kde je již digitalizováno přes 99 procent státních služeb a procesů.



Na Summitu Koncepce BIM deklarovali zástupci státní a veřejné správy připravenost urychlit práce na vytvoření Digitálního vystavěného prostředí. Tedy přípravy jakési digitální mapy Česka, která bude obsahovat kompletní digitální kopii všech staveb na našem území, a to včetně jejich vazeb a dalších souvislostí. To umožní připravit mimo jiné I kompletně digitální stavební řízení.

Summit Koncepce BIM, který se konal 21. listopadu 2019 na výstavišti PVA Expo, byl pořádán Českou agenturou pro standardizaci společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Kromě zástupců české státní správy a veřejných institucí vystoupili na summitu také Souheil Soubra, předseda EU BIM Task Group, ředitel digitálních konstrukcí estonského ministerstva informatiky Jaan Saar, Jan Tulke, ředitel Plan-Build 4.0, společnosti pro digitalizaci plánování, výstavby a provozu a Benno Koehorst, senior poradce výkonné agentury nizozemského ministerstva pro infrastrukturu a vodní hospodářství Rijkswaterstaat.

Prezentace představitelů evropských vlád a vládních agentur přitom ukázaly, že Česko nejenže drží krok v přípravě na nástup Stavebnictví 4.0, ale v některých parametrech má dokonce náskok.

„Estonsko, ač malá země rozlohou i počtem obyvatel, se rozhodlo podpořit velmi významně digitalizaci všech svých veřejných agend. Dnes je více než 99 procent služeb státu dostupných on-line. Pracujeme i na přípravě plně digitálního stavebního řízení a vytvoření digitálního vystavěného prostředí,“ uvedl Jaan Saar, ředitel digitálních konstrukcí estonského ministerstva informatiky. „Prezentace zástupců české státní správy na Summitu Koncepce BIM ale ukázaly, že i u vás se máme co naučit. Digitalizaci staveb a zavádění metody BIM umožňující vytvoření digitálního dvojčete stavby je v Česku připravena velmi dobře,“ doplnil Saar.

Důležitost mezinárodní spolupráce vyzdvihl Jaroslav Nechyba, ředitel odboru Koncepce BIM České agentury pro standardizaci: „Pro české účastníky Summitu Koncepce BIM bylo jistě příjemné zjištění, že držíme krok s rozvinutými evropskými státy. Příklad Estonska ukazuje, jak může naše vzájemná spolupráce posunout celý obor stavebnictví do digitálního věku. Můžeme se inspirovat estonskými zkušenostmi s obecnou digitalizací agend státu a jejich užíváním včetně přípravy digitální technické mapy.“

Do konce roku 2019 by měla Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR projednat legislativu umožňující postupné zavedení zcela digitálního stavebního řízení. To by mělo celý, dnes poměrně zdlouhavý proces výrazně urychlit. Jak ve svém vystoupení na summitu uvedl Ing. Luděk Šteffel zastupující Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, vláda ČR je připravena podpořit proces digitalizace stavebnictví a zavedení digitálního stavebního řízení částkou 3 miliardy korun. Ta bude realokována z fondů EU, které se doposud nepodařilo vyčerpat.

Důležitou roli v tomto procesu sehraje zejména Datový standard stavebnictví, což je zjednodušeně řečeno jazyk, díky kterému bude možné vzájemně propojit jednotlivé účastníky stavby tak, aby mohli pracovat v plně digitálním prostředí. „Dnes samozřejmě vzniká významná část projektů a další dokumentace v digitální formě, bohužel systémy používané jednotlivými architekty, stavebními firmami, ale i státními institucemi nejsou vzájemně kompatibilní, takže je velmi pracné je opakovaně shodně zpracovávat. To zavedení Datového standardu stavebnictví odstraní,“ vysvětluje Jaroslav Nechyba a dodává: „Na přípravě tohoto standardu spolupracujeme s ostatními digitálně vyspělými státy především ze Skandinávie, abychom tak zajistili kompatibilitu systémů i v rámci EU.“


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.