facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 7. 6. 2012

V Brně se uskuteční odborný seminář Hovory s informatiky

konference.jpgDo Brna se v úterý 12. června sjedou IT odborníci z českých univerzit a firem, aby společně diskutovali nejen nad palčivými tématy české informatiky. Jedná se již o čtvrtý cyklus Hovorů s informatiky, tentokrát se uskuteční v sále Milosrdných bratří na Vídeňské. Hovory jsou součástí projektu Sociální síť informatiků v regionech ČR, jehož cílem je především podpora komunikace a spolupráce IT odborníků, firem a škol.

„Seminář zahájí Miroslav Janeček, který představí Technologickou agenturu ČR a její možnosti podpory informatiky. Dalším z vystupujících bude například Karel Obluk, který promluví o možnostech spolupráce univerzit a firem,“ říká Stanislav Žák z Ústavu informatiky Akademie věd. „Zástupci informatických fakult se pochlubí úspěchy svých výzkumných pracovišť, ve fázi před spuštěním je webový portál Síť IT, který vyvíjí Matematicko-fyzikální fakulta UK a fakulta elektrotechniky ČVUT. Své aktivity představí Czech ICT Alliance, o podpoře startupů bude hovořit Jan Šedivý z ČVUT, o Centru excelence IT4Innovations profesor Ivo Vondrák z ostravské univerzity,“ představuje další témata setkání Žák.

Informační a komunikační technologie se podílejí na rozvoji moderní společnosti. Neexistuje snad žádná oblast lidské činnosti, kam by nezasáhly. Zároveň přinášejí vysokou přidanou hodnotu. Zaměstnání v tomto oboru se považuje za jedno z nejperspektivnějších, přesto je v České republice podle loňského průzkumu Vysoké školy ekonomické nedostatek IT odborníků. Navíc z informací publikovaných v Digitální agendě EU vyplývá, že by v roce 2015 mohlo v celé Evropské unii chybět až 700 tisíc kvalifikovaných IT odborníků.

S možnostmi, které znalost informačních technologií přináší, jakých úspěchů česká výzkumná informatická pracoviště dosahují, ale také s jakými problémy (např. vzhledem k nedostatku kvalitních IT odborníků) se tento obor potýká, seznámí účastníky semináře zástupci akademické půdy a IT firem.

Projekt Sociální síť informatiků v regionech ČR vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost pod záštitou MŠMT. Je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Na projektu se podílí několik partnerů: MFF UK, VŠE, FEL ČVUT, Ústav informatiky Akademie věd a další instituce. Cílem projektu je zlepšit úroveň oboru ICT v ČR a jeho vnitřního fungování (sdílení informací, znalostí, trendů, komunikace uvnitř odborné komunity). V rámci projektu zároveň vzniká řada aktivit, např. průzkum VŠE, webový portál Síť IT, pořádají se konference a semináře.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.