facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 23. 7. 2012

Telefónica nasazuje IPv6 v xDSL síti

Všichni uživatelé fixních internetových služeb od O2 mohou nově využívat jak adresování protokolem IPv6, tak i zaběhnutého adresování pomocí protokolu IPv4 (tzv. dual stack). Všem novým zákazníkům je IPv6 adresa přidělena zcela automaticky při zřízení služby. Stávající zákazníci mohou o IPv6 požádat společně se službou "pevná IP adresa" za zvýhodněnou cenu 1 Kč měsíčně. Spuštění IPv6 protokolu zajistí dostatečný počet IP adres. V praxi to znamená, že bude možné v budoucnu například připojit větší počet zařízení v domácnosti k internetu s vlastní veřejnou IP adresou, což může být výhodou pro nově zaváděné doplňkové telekomunikační služby.



Na technickém webu O2techzona.cz jsou pro zákazníky připravené srozumitelné návody, které ukazují, jak nastavit koncové zařízení pro využívání IPv6. O2 Guru jsou připraveni zájemcům pomoci také prostřednictvím Facebooku, Twitteru i e-mailu a také na prodejnách.

 

Koncová zařízení pro domácnosti, Comtrend VR-3026e (VDSL) a Huawei EchoLife HG622u (VDSL), podporují protokol IPv6 po aktualizaci firmware. Modem ZyXEL Prestige 660HN-T3A (ADSL) bude mít aktualizovaný firmware s podporou IPv6 dostupný ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Koncová zařízení internetových a datových služeb pro firemní zákazníky podporují IPv6 již od loňského roku.

 

Kvůli rychlému úbytku adres IPv4 nasazuje Telefónica pro nové zákazníky služby Internet na doma vedle IPv6 také NAT, tedy překlad síťových adres (Network Address Translation). Běžní uživatelé změnu nijak nezaregistrují. Pokud zákazník z jakéhokoliv důvodu potřebuje vlastní adresu IPv4, může si ji při zřízení služby, nebo kdykoliv později na prodejně O2 nebo na telefonickém centru objednat. Samozřejmě může využít také adresy IPv6.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.