facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 10. 3. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Technologie snímání tváře a vylepšené pohybové trackery posouvají hranice virtuální reality

HTC VIVESpolečnost HTC dnes představila dvě zajímavé novinky z oblasti virtuální reality. První novinkou je nové unikátního příslušenství v podobě snímače výrazu tváře HTC VIVE Facial Tracker, který doplní komunikaci ve virtuálním prostředí o mimiku. Současně se uživatelé virtuální reality mohou těšit na novou generaci pohybových snímačů HTC VIVE Tracker využívaných ke snímání pohybu celého těla a přenosu reálných objektů do virtuálního světa. Jejich provozní doba na jedno nabití vzrostla ve srovnání s předchozí generací o celých 75 % a to navzdory 15% snížení hmotnosti a o celých 33 % menším rozměrům.



HTC VIVE Trackery jsou hojně využívané nejen fanoušky virtuální reality za účelem precizního snímání pohybu celého těla, ale také mnoha profesionály, kteří s jejich pomocí transportují do virtuální reality skutečné objekty. Využití nalezly i ve filmovém průmyslu, kde umožnily dramatické snížení nákladů na snímání pohybu herců, nebo například ve výcviku sportovců, kteří s jejich pomocí zdokonalují své schopnosti.

HTC VIVE

Předchozí generace snímačů byla představena v roce 2017 a již tehdy se mohla pochlubit velkou precizností a extrémní spolehlivostí sledování pohybu. Stejně je tomu u nové generace, která navíc přichází s menšími rozměry a dramaticky vyšší výdrží baterie, která vzrostla na celých 7 hodin. Nové VIVE Trackery svou pozici dokážou určit se submilimetrovou přesností, a díky 240° zornému úhlu udržují kontakt se základnovými stanicemi bez nejmenších výpadků. Výrobce tak vyšel vstříc zpětné vazbě od vývojářů, kterým novinka usnadní budování komplexnějších zážitků bez nutnosti omezovat jejich dobu trvání. Dodejme, že nové VIVE Trackery jsou kompatibilní se systémem sledování pohybu Steam VR 2.0 i 1.0.

HTC VIVE

VIVE Facial Tracker pro přirozenou komunikaci

Neméně důležitou novinkou je uvedení snímače HTC VIVE Facial Tracker do komerčního prodeje. Jeho schopnost dokonale snímat až 38 obličejových výrazů v oblasti rtů, sanice, zubů, jazyka a tváří obohatí virtuální avatary o skutečné emoce. Využívá k tomu dvou kamer s 60Hz snímací frekvencí, latencí pouhých 6 ms a infračerveným přísvitem. Problémem proto není ani provoz v absolutní tmě. V kombinaci se sledováním pohybu očí headsetu HTC Vive Pro Eye představuje skvělé řešení pro zachycení mimiky, která výrazně usnadňuje vzájemné porozumění a prohlubuje pocit přítomnosti ve VR. HTC VIVE Facial Tracker je kompatibilní se všemi headsety řady VIVE Pro.

HTC VIVE


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.