facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 12. 10. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Tatum, který nabízí platformu pro vývoj blockchain aplikací, získal miliardovou investici

Původně brněnská firma Tatum vyvíjí platformu, která umožňuje rychle a jednoduše tvořit aplikace pro svět blockchainu. Velmi úspěšnou platfor­mu. Vývojářů, kteří umí programovat řešení pro blockchain, je totiž po celém světě jen velmi málo a jsou díky tomu patřičně drazí. Tatum proto sklízí velký úspěch se svojí platformou pro vývoj aplikací pro blockchain i bez specializovaných vývojářů.



S počtem 90 tisíc zákazníků je Tatum nejpoužívanější takto specializovanou platformou na světě. Nabízí hotový a oblíbený produkt, který má celosvětový potenciál k dalšímu růstu, což nyní ocenila skupina investorů rekordní investicí ve výši 41,5 mil. USD. Vedle zahraničního fondu Evolution Equity Partners, který je zároveň hlavním investorem, fondu Octopus Ventures a 3VC v tomto kole opět podpořili český start-up také investoři z českého fondu Tensor Ventures a Depo Ventures, kteří Tatum provázejí od začátku.

„Mám občas problém s tím, že žiju tím, co bude za dva roky,“ nechal se několikrát slyšet spoluzakladatel Tatumu Jiří Kobelka. Naráží tím na skutečnost, že to, co Tatum buduje a nabízí, je určeno pro nový svět blockchainu, kam nyní ve velkém směřují i velké zavedené firmy. „Tradiční firmy si uvědomují, že využití blockchainu jim může zásadně pomoci překonat události, které destabilizují ekonomiku, protože blockchain uchovává cenná data zcela nezávisle a po celém světě.“


Tým Tatum, uprostřed zakladatel firmy Samuel Šramko a hned napravo od něj druhý zakladatel Jirka Kobelka.

„Když jsme v roce 2018 začínali, téměř všichni nám říkali, že je to úplná hloupost. Po cestě jsme ale narazili i na osvícenější investory. Mám proto radost, že investoři z Tensor Ventures a Depo Ventures jsou s námi od začátku a že nás podpořili i v tomto investičním kole,“ říká Jiří Kobelka. K Tensor Ventures a Depo Ventures se v tomto investičním kole připojil nově velký renomovaný americký fond Evolution Equity Partners, investovali opět také finančníci z britského Octopus Ventures či z rakouského 3VC.

J.R. Smith, partner v Evolution Equity Partners, tedy ve fondu, který je největším investorem v tomto investičním kole, k investici říká: „Tatum nás oslovil především díky svému převratnému obchod­ní­mu modelu a jejich vývojové platformě, která zkracuje proces vývoje blockchainu o 95 %. Tatum má také prvotřídní model získá­vá­ní zákazníků řízený špičkovými světovými inženýry zdola nahoru a má také schopnost exponenciálně zvyšovat příjmy zákazníků.“

A čemu Tatum využije tuto rekordní investici? „Produkt máme hotový a rychle rosteme,“ říká Jiří Kobelka a pokračuje: „Teď chceme být hlavně vidět ve světě, získat si důvěru nových zákazníků a tím i tržní podíl a přivítat nové zaměstnance. Vývoj každopádně nadále zůstává v Evropě, obchod především v USA a srdce v ČR,“ uzavírá Jiří Kobelka.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.