facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 9. 8. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

T-Mobile postavil privátní síť 5G pro CIIRC ČVUT

Pražská ČVUT je jedním z prvních míst v Evropě a prvním v ČR, kde začala fungovat privátní síť pro průmyslové využití postavená na ryzích 5G technologiích. Společnost T-Mobile zahájila na začátku srpna ostrý provoz tohoto 5G kampusu pro Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Privátní 5G síť umožní vědcům, studentům a také průmyslovým firmám rozvíjet inovativní řešení pro chytrou výrobu a snadněji zavádět prvky digitalizace a Průmyslu 4.0.



Kampusová síť na CIIRC ČVUT využívá nejrychlejší a nejmodernější digitální technologie podporující LTE, 5G a IoT a pokrývá prostory laboratoří včetně Testbedu pro Průmysl 4.0 (experimentální laboratoř budoucnosti) o celkové ploše 1000 m2. Technologie pro první 5G Stand Alone (SA) síť T-Mobilu dodala společnost Ericsson. Privátní 5G síť umožní testovat a rozvíjet koncept chytrých továren, kterým se s pomocí vysokého datového toku otevírají nové příležitosti.

5G SA technologie přibližuje 5G k dosažení svého skutečného potenciálu. Narozdíl od 5G non-standalone (5G NSA), který ještě v některých částech využívá 4G, přichází 5G Stand Alone verze s kompletní architekturou 5G. Jak její radiová část (RAN), tak část jádra (Core) nabídne vyšší rychlosti, nižší latenci a možnost masivního připojení IoT. Otevírá dveře novým aplikacím, jako je mobilní rozšířená a virtuální realita, automatické řízení vozidel, přesná in-door navigace, překlad v reálném čase apod.

První Non Stand Alone privátní 5G kampusovou síť v České republice spustil T-Mobile na konci roku 2020 v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava. Následovala NSA 5G síť na České zemědělské univerzitě v Praze.

„Nejmodernější technologie nám umožní ověřovat koncepty Průmyslu 4.0, které vyžadují vysoký datový tok, krátkou dobu odezvy a stabilitu a zároveň kladou nároky na zajištění bezpečnosti dat. To vše lze díky spuštěné 5G síti realizovat. Otevírají se tím nové příležitosti, které mají potenciál změnit uvažování v řadě nejen průmyslových odvětví. Společně s průmyslovými partnery se teď soustředíme na vytváření případových studií, jako je například využití mobilní rozšířené reality pro vzdálenou údržbu v průmyslových procesech,“ říká Pavel Burget, ředitel Testbedu pro Průmysl 4.0 na CIIRC ČVUT.

T-Mobile se dlouhodobě specializuje na privátní kampusové sítě pro vysoké školy a průmysl a jen v letošním roce do nich investuje desítky milionů korun. „CIIRC dlouhodobě patří mezi špičková pracoviště. Věříme, že spuštění kampusové sítě jako nejmodernější komunikační technologie posouvá tento Institut mezi evropskou špičku a zároveň výrazně podpoří digitalizaci českého průmyslu,“ uvádí Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky a veřejnou správu společnosti T-Mobile Czech Republic. „Kvalitní vysokorychlostní síť je klíčová pro celý koncept Průmyslu 4.0, který stojí na digitalizaci a automatizaci výrobních procesů,“ doplňuje.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.