facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 21. 1. 2008

Sun Microsystems kupuje společnost MySQL

Sun oznámil uzavření definitivní dohody na akvizici společnosti MySQL AB, ikony open source a vývojáře jedné z nejrychleji rostoucích open source databází, celkem zhruba za miliardu dolarů. Akvizice upevní pozici Sunu v oblasti podnikových informačních systémů a umožní mu vstoupit na databázový trh, jehož objem nyní dosahuje 15 miliard dolarů.
MySQL má na kontě milióny globálních implementací, včetně společností Facebook, Google, Nokia, Baidu a China Mobile. MySQL přinese Sunu synergii, která změní rozložení sil v softwarovém průmyslu, neboť povzbudí prosazování open source databáze MySQL v tradičnějších aplikacích a podnicích.


Integrace se společností Sun Microsystems podstatně zvýší komerční atraktivitu nabídek MySQL a zejména v kombinaci s globální servisní organizací Sunu pozvedne jejich hodnotu. MySQL se také dostane do distribučních kanálů Sunu, včetně OEM partnerství se společnostmi Intel, IBM a Dell.
Akvizice podpoří celkový růstový plán Sunu a rozvine jeho investice do technologií vyžadovaných zákazníky s extrémními nároky na růst a efektivitu, od internetových gigantů až po největší tradiční podniky světa. Podle slov generálního ředitele Sunu, Jonathana Schwartze, zvyšuje oznámení hodnotu investic společnosti do komunit, které se nacházejí v srdci inovací na internetu, a pro podniky, pro které jsou technologie konkurenční zbraní.
Open source databáze MySQL funguje na všech hlavních operačních systémech, na hardwaru všech výrobců, používá se ve všech geografických oblastech, odvětvích a typech aplikací. Komplementární produktové řady rozšíří dosah databáze MySQL a vytvoří také nové trhy pro systémy, řešení virtualizace, middleware a úložné platformy Sunu.
Open source databáze MySQL představuje „M“ ve zkratce LAMP, jež označuje softwarovou platformu Linux, Apache, MySQL a PHP/Perl. Ta je často považována za základnu internetu. Sun je odhodlán dále zdokonalovat a optimalizovat platformu LAMP pro prostředí GNU/Linux, Microsoft Windows, stejně jako OpenSolaris a Mac OS X. Databáze MySQL, OpenSolaris a projekt GlassFish spolu s platformou Sun Java a vývojovým prostředím NetBeans představují robustní základnu pro webové aplikace širokého spektra zákazníků, kteří přesouvají své systémy na web.
Dosud bylo staženo a distribuováno více než 100 miliónů kopií vysoce výkonné open source databáze MySQL a denně si zájemci stáhnou dalších 50 000 kopií. Takto široká penetrace spolu se silnou pozicí databáze MySQL v segmentech webu 2.0, softwaru poskytovaného jako služba (SaaS), v podnicích, telekomunikacích a na trhu OEM činí MySQL důležitým akvizičním partnerem pro Sun. Pomůže totiž Sunu prohloubit stávající vztahy se zákazníky a vytvořit nové příležitosti pro společnosti, jež vyhledávají flexibilitu a jednoduchost použití open source systémů.
Po dokončení navrhované transakce bude společnost MySQL integrována do organizací softwaru, prodeje a služeb Sunu a její generální ředitel Marten Mickos se připojí k týmu nejvyšších manažerů Sunu. V mezidobí společný tým zástupců obou společností vypracuje integrační plány, které rozvinou technologické, produktové a kulturní synergie a nejlepší obchodní a vývojové postupy obou firem. MySQL má ústředí v kalifornském Cupertinu a v Uppsale ve Švédsku, má 400 zaměstnanců v 25 zemích.
V rámci transakce zaplatí Sun zhruba 800 miliónů dolarů v hotovosti za všechny akcie společnosti MySQL a převezme zhruba 200 miliónů dolarů v akciových opcích. Transakce by měla být uzavřena koncem třetího nebo začátkem čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku 2008 společnosti Sun Microsystems. Transakce podléhá schválení regulačních úřadů a dalším obvyklým uzavíracím podmínkám. Měla by mít růstový účinek na provozní zisk Sunu za fiskální rok 2010 podle principů GAAP.

 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.