facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 10. 5. 2019

Startuje první československý blockchain akcelerátor

Business Link VisionaryPražské coworkingové centrum Business Link Visionary nově podporuje rozvoj blockchainové technologie. První československý blockchain akcelerátor založily společnosti SAB Aerospace, Space Systems Czech a investiční skupina Cape free. Tým československého blockchain akcelerátoru bude své aktivity rozvíjet právě v coworkingovém centru Business Link Visionary v Holešovicích.



Protože blockchainová technologie v nadcházejících letech výrazně pozmění velké množství oborů, společnosti SAB Aerospace, Space Systems Czech a Cape free založily první československý blockchain akcelerátor. Ten bude pomáhat soukromým firmám i státním institucím se zaváděním umělé inteligence a blockchainu.

Zmíněné společnosti spojilo dohromady zaměření na moderní technologie a budoucnost digitalizace, které budou měnit i budoucnost pracovního trhu. Ten bude v nadcházejících letech výrazně ovlivňován databázemi na principu blockchain, automatizací založenou na umělé inteligenci a tzv. smart kontraktech.

Business Link Visionary

„Blockchain se v dohledné době prosadí v mnoha oborech. Uplatnění najde v bankovnictví, FinTech nástrojích, logistice, zdravotnictví, potravinářství, nebo autoprůmyslu. Pomoct může při sledování pohybu zboží v rámci výrobního a logistického řetězce,“ uvádí Petra Hubačová, country manager společnosti Business Link ČR, a dodává: „Pokud budeme hovořit o praktickém využití blockchainu, v Čechách by například výrazně prospěl registru vozidel. Na evropské bázi by mohl pomoct při sledování pohybu masa a dalších komodit, aby spotřebitelé nebyli v obchodech ohrožováni závadným či infikovaným masem. Možností, jak aplikovat blockchain v praxi je však mnohem více – je to technologie budoucnosti.“

Daniel Štefl CEO Space Systems doplňuje: „Uplatnění neměnné databáze v logistice je zřejmé. Aktuálně může pomoci při trackování komodit jako maso a přispět k výraznému zprůhlednění dodavatelského řetězce. Pokud zároveň doplníme datovou analytiku se strojovým učením, tedy umělou inteligencí, můžeme snadno zabránit i vzniku potravin s dvojí kvalitou. Nicméně, neměnná databáze a chytré kontrakty najdou uplatnění i například při digitalizaci a zefektivňování zdravotnictví. Využití blockchainu ale nemá pevné hranice, pro Evropskou vesmírnou agenturu zahajujeme například i projekt využití blockchainu na vesmírných družicích.

Blockchain je nezbytná inovace, o které budeme slýchat stále častěji. Vybudování nových systémů na bázi blockchainu je sice podmíněno počáteční investicí. I tak se vyplatí, protože efektivnější procesy a zvýšená spolehlivost oproti systémům s jednou centrální autoritou, povedou ke snižování nákladů, vyšším ziskům a nahrazení pozic provádějící rutinní operace, pro které je už i nyní obtížné hledat pracovní sílu.“


 
  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.

  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.