facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 30. 4. 2020 - Zdeněk Gric

Satomar vyvinul termokamery s umělou inteligencí za zlomkovou cenu běžných řešení

V návaznosti na současnou koronavirovou pandemii dokončila česká firma Satomar vývoj vlastních termokamer BeiCam, které okamžitě a automaticky identifikují osoby se zvýšenou teplotou. Na rozdíl od běžně používaných řešení využívají termokamery BeiCam zpracování dat v cloudu pomocí umělé inteligence, díky čemuž se podařilo cenu srazit na zlomek ceny podobných systémů. Termokamery představují vhodné řešení pro kontrolu osob se zvýšenou teplotou. Nejen v době chřipkové epidemie pomáhají zaměstnavatelům, institucím či obchodům zabránit vstupu nemocných a ohrozit tak chod společnosti.



Termokamery BeiCam spolehlivě odhalí osoby se zvýšenou teplotou a na zvolené zařízení pošlou fotografii osoby s uvedením její teploty. Nejjednodušší varianta pracuje s bezdotykovým měřením teploty z dlaně, vyšší modely vyhodnocují teplotu obličeje procházejících lidí. Pro jejich bezchybnou funkci je třeba umístit kamery do koridoru, kterým prochází osoby postupně, nikoli ve skupině. Výhodou pro systémové integrátory a vývojáře aplikací je snadné napojení kamer přes jednoduché API rozhraní do jejich systému. Díky tomu mohou kamery spolupracovat například s docházkovými systémy a nemocným jedincům tak rovnou zamezit vstup do firmy.

„Na základě aktuální situace a průzkumu trhu jsme během velmi krátké doby vyvinuli termokamery, které nabídnou zákazníkům komplexní řešení pro identifikaci příchozích se zvýšenou teplotou. Díky tomu, že naše zařízení využívají výpočty v cloudu a nevyhodnocují data interně, docílili jsme mimořádně tajímavých cen. Naše termokamery jsou nyní ve fázi komplexně funkčního prototypu, výroba prvních kusů je již v přípravě,“ říká Radek Bábíček, jednatel společnosti Satomar. „Kamery BeiCam jsou dostupným řešením pro malé provozovny i velké společnosti, kde mohou třeba i na několika místech současně monitorovat zdravotní stav zaměstnanců. Ke zprovoznění je zapotřebí mít v dosahu kamery pouze Wi-Fi nebo Ethernetové připojení a elektrickou zásuvku. Nejvyšší model pak volitelně podporuje i napájení přes POE. Správa kamery pak probíhá skrze webové rozhraní, v němž se nastaví všechny parametry pro vyhodnocování snímaného prostoru i formu upozornění na smartphone nebo počítač.“

Termokamera BeiCam pro snímání z dlaně bude stát 6 000 korun, kamery pro snímání teploty z obličeje pak podle kategorie od 9 000 do 15 000 korun. Kromě toho bude s provozem cloudového systému spojen měsíční poplatek v řádu stokorun.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.