facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 18. 2. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Roste počet DDoS útoků o víkendech

KasperskySpolečnost Kaspersky oznámila, že v průběhu posledních tří měsíců minulého roku výrazně vzrostlo množství útoků DDoS, které detekovala, v porovnání se stejným obdobím v roce 2018. Zajímavým trendem je, že k 28 % všech útoků došlo během víkendu. Podíl nedělních útoků stoupl o dva a půl procentního bodu na celkových 13 %.



Říjen, listopad a prosinec loňského roku zaznamenaly několik velkých DDoS útoků, z nichž nejvýraznější zasáhly finanční instituce v Jihoafrické republice, Singapuru a skandinávských zemích. Tyto případy dokládají, že jsou DDoS útoky stále oblíbeným nástrojem mezi kyberzločinci a organizace by proto měly být na tento druh útoků připravené.

Report poukazuje především na zvýšenou aktivitu botnetů v neděli. I když se nárůst útoků v tento konkrétní den může zdát malý (dva a půl procentního bodu), podíl nedělních DDoS útoků po zbytek roku byl konzistentně nižší (v prvním a třetím čtvrtletí okolo 11 % a ve druhém kvartále 10 %). Nejméně náročnými dny z pohledu DDoS útoků se ve čtvrtém kvartále ukázaly být čtvrtky.

Kromě velkého meziročního nárůstu DDoS útoků zaznamenala společnost Kaspersky také velký mezikvartální nárůst (o 27 %) tzv. chytrých DDoS útoků, které se zaměřují na aplikační vrstvu a jejichž provedení mají na svědomí zkušení útočníci. Odborníci tento nárůst nicméně očekávali vzhledem k tradičně zvýšené online aktivitě obchodníků v listopadu a prosinci.

„I když bylo poslední čtvrtletí 2019 poměrně náročné z hlediska DDoS útoků, očekávali jsme daleko větší problémy. Máme za to, že za rovnoměrné rozložení útoků na všechny dny v týdnu mohou sami online obchodníci, kteří své aktivity naplánovali na celé předvánoční období. Kyberzločinci tak neměli zvláštní důvod cílit své útoky v konkrétní dny či na specifické události,“ komentuje Alexej Kiselev ze společnosti Kaspersky.