facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Rohlik.cz se ubránil hackerskému útoku

Online prodejce potravin Rohlik.cz se včera ocitl pod masivním hackerským útokem. Jednalo se o DDoS, při kterém se e-shop přehltil četnými požadavky vysílanými z rozptýlených počítačů po celém světě.



„Ve večerních hodinách jsme čelili až 5000 požadavkům za minutu. Server se zahltil a na několik minut zcela vypadl. Větším škodám se nám ale podařilo zabránit,“ popisoval Ondřej Klamt, technický ředitel společnosti Rohlik.cz. „Jednalo se určitě o jeden z nejhorších útoků na náš online obchod.“

Hackerský útok na e-shop Rohlik.cz trval dohromady zhruba 40 minut, čistý čas výpadku byl kolem 13 minut. „V tu dobu naši zákazníci nemohli objednávku dokončit, či jim náš web padal nebo se vůbec nenačetl. Moc se jim za to omlouváme. Je ale potřeba říci, že se šlo o zcela profesionální útok na naše datové centrum s cílem nás poškodit,“ popisoval Ondřej Klamt. Podobné hrozbě čelil Rohlik.cz před 19 měsíci.

Vše vypadalo nenápadně. Server postupně zahlcovaly požadavky z celého světa. Nejprve to byly stovky, poté až tisíce objednávek za minutu. „Hackerské napadení jsme odhalili během několika minut a podařilo se nám ho úspěšně odvrátit. Pozitivem je, že jsme si alespoň otestovali traffic na naší stránce a naše nově upravené technologie. Příště budeme daleko více připravenější,“ konstatoval Ondřej Klamt, jehož tým zpočátku postupoval tak, že odstřihl všechny objednávky proudící ze zahraničí.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.