facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 25. 1. 2021 - Zdeněk Gric

Robothon vyhrála aplikace na rozpoznávání fake news

Ve dnech 22. a 23. ledna se ve Švandově divadle v Praze pod záštitou místopředsedy vlády a primátora hlavního města konal inovační online maraton Robothon 2021 připomínající stoleté výročí vzniku slova robot. Na Robothonu se proti sobě postavili týmy sto dvaceti studentů českých vysokých škol. Tématem setkání bylo řešení problémů dnešní doby pomocí umělé inteligence. Účastníci se zaměřili na dezinformace, péči o osamělé, matematickou gramotnost, spravedlnost, zdraví, ale také třeba budoucnost umění.



Na Robothonu soutěžily dvoj až pětičlenné týmy složené nejen z nadšenců do umělé inteligence, robotiky a programování, ale také z psychologů, umělců a vizionářů z řad talentovaných studentů z celého Česka. Akce trvala 36 hodin a na jejím konci účastníci představili nápady, jak s využitím umělé inteligence pomoci v boji proti COVID-19, předcházet nekalým obchodním praktikám, zabraňovat šíření dezinformací ve vzdělávání či přispět k popularizaci matematiky. Akce se zúčastnilo přes sto dvacet nejtalentovanějších studentů a třicítka mentorů. Vítězné týmy si rozdělily celkem 110 000 korun a řadu dalších cen.

Porota vyhodnotila jako nejlepší aplikaci týmu AI.why? vedeného Matyášem Boháčkem, která dokáže pomocí algoritmů detekovat potenciálně nedůvěryhodné zprávy na internetu nebo v e-mailu. U článků na internetu za pomoci modelu strojového učení aplikace určí skóre důvěryhodnosti a rozhodnutí odůvodní. ”Naším cílem není jen říkat, co je a není pravda. Chceme ukázat, na co konkrétně by si měl dát uživatel při čtení zpráv online pozor. Vítězství na Robothonu pro nás bylo v konkurenci tolika skvělých nápadů opravdu překvapením, o to víc si jej vážíme. Celé dva dny nesmírně užili a nemůžeme se dočkat, jak bude náš projekt pokračovat, ” říká Boháček z vítězného týmu.

Další ocenění:

  • Druhé místo - tým Fountie - "FOUNTIE" symbolizuje propojení "studnice" moudrosti starších a "pramene" života mladých. Fountie propojí seniory s mladými na základě jejich předností a společných zájmů. Procesem propojení je provází povzbudivý voicebot. 
  • Třetí místo - tým CollBothon - Mnohé matematické funkce jsou složité pro pochopení. Vyvinuli jsme nástroj, ve kterém je možné pozorovat změny napřímo a vidět souvislosti okamžitě, vizuálně. Děti se talk nebudou bát matematiky ani ve virtuálních třídách. 
  • Cena Ministerstva průmyslu a obchodu - tým ai.why? a tým ADAM APP - ADAM je virtuální asistent, který pomáhá lidem s Alzheimerovou nemocí či demencí. ADAM dokáže poskytnout podrobné pokyny při plnění každodenních úkolů - od užívání léků, přípravy jídla, vzpomínání na nejbližší, po trénování paměti. ADAM spojuje seniory s okolním světem. Nabízíme i mobilní aplikaci pro příbuzné nebo ošetřovatele, ve které přehledně uvidí, jak se nemocnému daří, a mohou také připravit test paměti na míru. 
  • Cena O2 Chytrá škola - tým Ricci - Program demonstruje snadnost vytváření fake news a vzdělává konzumenta informací ve schopnosti kriticky nahlížet obsah elektronických médií. 
  • Cena Credo Ventures - tým CIMRMANAI - Webová aplikace InvestIT nabízí vzdělávání v oblasti základních principů investic a pomáhá pochopit souvislost mezi pohyby na burze a děním ve světě. Pokročilejší uživatelé mají možnost využít automatizované doporučení firem, které budou pro daného uživatele relevantní na základě jeho znalostí, zájmu a možností. 
  • Cena AK Matzner et al - tým Pátek - Webová aplikace, která usnadní tvorbu žaloby se všemi náležitostmi, a také validátor, který bude umět zkontrolovat, jestli vytvořená žaloba vše potřebné obsahuje.

Akce proběhla kvůli situaci ohledně COVID-19 online. Ale jen částečně – vůbec poprvé se událost živě vysílala z místa, kde se technologické akce nekonají. Zázemí organizátorům Robothonu poskytlo Švandovo divadlo na Smíchově, které se účastní vědeckého projektu THEaiTRE (www.theaitre.com), kde umělá inteligence píše scénář divadelní hry.

Své studenty na akci vyslala Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze nebo Vysoká škola chemicko-technologická.

Více informací a celkové výsledky: www.robothon.cz