facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 15. 8. 2014

Red Hat otevřel v Brně další budovu své vývojové centrály

Linuxový gigant Red Hat otevřel v brněnském Technologickém parku další, v pořadí již třetí budovu, která umožní rozšířit zdejší vývojové centrum společnosti o 350 nových inženýrů. Firma s červeným kloboukem ve znaku letos slaví deset let působnosti v České republice a současná expanze představuje její největší brněnskou investici do nemovitostí vůbec.



Slavnostního otevření budovy se vedle zástupců Czech Investu, Technologického parku a dalších organizací zúčastnili také členové top managementu společnosti, Charlie Peters (CFO), Paul Cormier (viceprezident, divize produkty a technologie) a ředitel brněnského vývojového centra Radovan Musil. „Expanze naší společnosti v Brně významně přispívá k rozvoji produktů Red Hatu v celosvětovém měřítku. Kombinace talentů a spolupráce s vysokými školami spolu s propojením s open source komunitami patří mezi naše hlavní priority a jsme rádi, že můžeme našim lidem poskytnout co nejlepší pracovní prostředí,“ řekl při otevření budovy Musil. Připomněl také, že se brněnský Red Hat za deset let vypracoval na největší výzkumné a vývojové centrum společnosti na světě, které zaměstnává téměř sedm stovek inženýrů podílejících se na vývoji klíčových technologií společnosti.

 

 

To, že se Red Hatu v Brně daří, je podle Musila velkým dílem zásluha kvalitních inženýrů, kterých je v Brně dostatek. „Když jsem před šesti lety do Red Hatu nastupoval, neměl jsem žádné zadání vytvořit největší vývojové centrum společnosti. Přesto se to stalo,“ uvedl. Klíčovou roli v tom hraje dlouhodobá spolupráce červeného klobouku s brněnskými univerzitami, především VUT a Masarykovou univerzitou, ze kterých se rekrutují noví zaměstnanci. „Naše týmy fungují globálně, není zde žádná bariéra a záleží pouze na tom, jak se daný člověk uplatní. Studentům navíc dáváme práci na reálných projektech,“ shrnul šéf vývojového centra důvody, proč Red Hat láká talenty i v konkurenci ostatních technologických firem sídlících v Brně. I přes fungující spolupráci však podle něj lze najít i prostor pro zlepšení. „Jedna z věcí, která by nám dlouhodobě hodně pomohla, je otevření našich univerzit světu, kvalitním lidem a pedagogům ze zahraničí. Problémem je také dopravní dostupnost Brna nebo vízová politika,“ dodal.

 

Red Hat v ČR? To je především telco a banking

Trochu ve stínu aktivit vývojového centra zůstává v České republice „byznys“ Red Hatu. Ani ten ale není zanedbatelný. „V České republice je pro nás důležitý finanční sektor, a to nejen banky jako Česká spořitelna nebo GE, ale i ostatní nebankovní instituce. Zákazníky máme i v segmentech jako telco nebo utility,“ uvedla pro IT Systems Iveta Babulenková, která je v zodpovědná za rozvoj trhu a partnerské sítě společnosti. Red Hat v tuzemsku, podobně jako na jiných trzích, jde cestou nepřímého prodeje přes partnery jako Unicorn Systems, Autocont nebo Servodata.

 

Ve světě Red Hat těží především ze spolupráce se státní správou, v Česku je situace spíše opačná. „Česká státní správa je v tuto chvíli velký oříšek. Sice zde vidím velkou příležitost pro nás i naše specializované obchodní partnery partnery, ale tradiční vendoři zde mají velmi silnou pozici. V tomto segmentu je potřeba změnit přemýšlení lidí, přimět je dívat se na IT prostředí trošku jiným způsobem, což není lehké,“ konstatovala Babulenková. Přesto i takové projekty jsou, například nedávno uzavřené výběrové řízení na Národním bezpečnostním úřadu. „V požadavcích tohoto výběrového, které se týkalo vybudování Centra kybernetické bezpečnosti, bylo, že část systémů má běžet na open source. Bylo to ale jedno z mála výběrových řízení ve státní správě, které bylo v poslední době otevřené našim technologiím,“ dodala Babulenková.

 

Lukáš Dolníček


 
  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.

  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.