facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 2. 3. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Profesionální dohledové řešení od TP-⁠Linku

TP-LinkSpolečnost TP-Link představila profesionální IP kamerový systém VIGI, který zahrnuje kamery pro různé prostředí a situace, PoE switche, video rekordéry i dohledový software, včetně možnosti propojení s cloudem pro vzdálený přístup z mobilní aplikace.



Středobodem každého dohledového systému jsou kamery. Kvalita záznamu závisí právě na nich, proto je jejich výběr klíčový. Síťové kamery VIGI s podporou algoritmů umělé inteligence nabízejí detekci osob, vozidel či objektů, které je třeba monitorovat. Zároveň dokáží ignorovat například ptáky nebo padající listí, tedy pohyby nepředstavující hrozbu. Mezi další podporované detekce patří narušení oblasti, překročení linie a detekce sabotáže kamery.

V rámci systému VIGI nabízí TP-Link jak venkovní kamery, tak i kamery pro použití v interiéru. Venkovní kamery jsou odolné proti vodě a prachu dle normy IP66, resp. IP67 dle vybraného modelu. K dispozici je zatím 5 modelů typu dome, bullet i otočné. K síti se připojují skrze ethernetový kabel s PoE napájením (802.3af/at), Wi-Fi verze kamer pak bezdrátově nebo opět kabelem, ale s napájením z adaptéru. Vysoké rozlišení 4 Mpx kamer VIGI umožňuje spolehlivou detekci i menších detailů v obrazu, přičemž úsporné kódování videa H.265+ šetří šířku pásma, místo na disku a snižuje zatížení sítě a náklady na monitorování.

Všechny aktuální 4Mpx modely pak disponují technologií Full-Color pro plnobarevné noční vidění. Jedná se o kombinaci vysoce citlivého snímače, velké clony a přídavných bílých LED bodových světel.

VIGI kamery určené do interiérů mají stejně sofistikované funkce, kterými disponují venkovní kamery, ale postrádají voděodolnost. Nechybí jim ovšem vysoké rozlišení, AI detekce obrazu, obousměrná komunikace, plnobarevné noční vidění, aktivní obrana, PoE nebo Wi-Fi připojení či bezztrátová komprese obrazu. K dispozici jsou zatím dva kopulové modely.

Možnosti ukládání jsou také pestré, video lze ukládat jak na síťové rekordéry TP-Link, tak na klasické PC s HDD, síťový disk NAS, SD kartu v kameře nebo na připojený FTP server. Pro nepřetržité nahrávání je nejvhodnější využít jeden z nabízených videorekordérů. TP Link nabízí osmi-kanálový model NVR1008H a šestnácti kanálový NVR1016H. Brzy prý rozšíří nabídku také o čtyř-kanálový a osmi-kanálový rekordér s vestavěným PoE switchem.

Rekordéry disponují standardem ONVIF, který jim umožňuje připojení a správu kamer ostatních výrobců. Dále umožňují hlasový interkom a nahrávání v reálném čase na pevný disk o kapacitě až 10 TB.

Pomocí dohledového softwaru VIGI Security Manager lze spravovat jak kamery, tak videorekordéry, získat živý náhled ze všech kamer v reálném čase včetně přístupu k záznamům a jejich přehled. Samozřejmostí je místní i vzdálený přístup. Tento bezplatný software pracuje na operačním systému Windows a dovoluje sledovat až 64 kamer.

Bezplatná mobilní aplikace VIGI, která je k dispozici pro operační systémy Android a iOS, pak umožňuje přístup ke kamerám a rekordérům odkudkoliv, bez potřeby veřejné IP adresy nebo VPN připojení. Je tak možno jednoduše spravovat kamerovým systém a přistupovat k obrazu a nahrávkám i vzdáleně.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.