facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 29. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Podíl AMD na trhu procesorů rychle roste

AMDCelkový podíl Intelu na světovém trhu procesorů od konce roku 2017 neustále padá. Oproti tehdejším 80 % nyní Intel ovládá pouze 60 % trhu. Největším konkurentem, který naopak rychle roste, je firma AMD. Za stejnou dobu se její podíl na trhu procesorů vyšvihl z přibližně 20 % na 40 %.



Procesory od AMD dlouhodobě platily za levnější, ale méně výkonnou alternativu Intelu. Běžně jsme se s nimi tak setkávali například v levnějších modelech notebooků. Toto už ovšem neplatí, a to zejména s příchodem ultra výkonných EPYC procesorů. AMD zejména v roce 2019 celý trh s procesory doslova překvapilo. Po více než deseti letech na pozici dvojky jak v oblasti desktopu, tak i serverových platforem, představilo nové procesory. Ty v drtivé většině případů předčily dosavadní jedničku, značku Intel.

„Dlouhou dobu, a je třeba říci, že zaslouženě, kralovaly procesory Intel v segmentu počítačových hráčů i na serverovém trhu. Zájem se však nyní překvapivě otáčí a zájem zákazníků o AMD procesory rychle roste,“ říká David Lintimer ze společnosti vshosting~, která zaznamenala nárůst popularity AMD procesorů i u serverů, kde je spolehlivost naprosto klíčová. „Ještě vloni klienti téměř ze 100 % požadovali procesory Intel. Z letošních instalací je ale už 10-15 % s procesory od AMD,“ dodává Lintimer.

Intel a AMD podíl na celosvětovém trhu procesorů, 2012-2020, zdroj: cpubenchmark.net
Intel a AMD podíl na celosvětovém trhu procesorů, 2012-2020, zdroj: cpubenchmark.net

AMD se pro Intel opět stalo vážnou konkurencí už v roce 2015, kdy dokončilo design zbrusu nové architektury Zen procesoru, na trhu od začátku 2017. Na trhu se následně objevil s názvem „Ryzen“. Vícečipové procesory od AMD jsou na výrobu mnohem levnější, než kdyby byly tvořeny jedním velkým čipem. To zapříčiňuje lepší poměr cena - výkon. Během roku 2018 vyšlo najevo, že zranitelnosti v procesorech zvané Meltdown a Spectre, při svém zneužití umožňují, aby jeden program běžící na procesoru získal data jiného bez ohledu na zvolenou ochranu. Intel procesory jsou na tyto chyby nejnáchylnější a opravy vedly ke snížení výkonu procesorů.

„Dá se říci, že v roce 2018 byla nabídka firem AMD a Intel v případě desktopových procesorů vyrovnaná, pokud vezmeme v potaz to, že měly stejný maximální počet jader. Intel vedl především ve výkonu na jádro a AMD zase ve vícejádrovém výkonu s ohledem na pořizovací cenu. Rok 2019 to ale všechno změnil, a to nejen s ohledem na desktopová CPU, ale především ta serverová. Tehdy AMD totiž představilo extrémně výkonné EPYC procesory,“ vysvětluje Lintimer a zakončuje: „AMD EPYC procesory mají až 64 jader a 128 vláken, což je opravdu úctyhodný výkon. Oproti standardu Intel Xeon Scalable, kde ve vshosting~ poskytujeme procesory s maximálně 28 jádry na jeden CPU, se objem výpočetních jader na jednotku více než zdvojnásobil. EPYC procesory od AMD se těší oblibě i mezi velmi náročnými klienty. Dokonce jsme nedávno upgradovali celou infrastrukturu předního e-commerce hráče právě na tyto procesory.“

Foto: AMD.com