facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 16. 11. 2011

Ohlédnutí za konferencí Security Upgrade

Víte, že jen v rámci letošního Oktoberfestu se ztratilo přes tři sta mobilních telefonů či notebooků? Nebo že za interními útoky jsou z 52 procent noví zaměstnanci a z dalších 44 procent kontraktoři? Nebo že bezpečnostní opatření bránící průmyslové špionáži při vývoji amerického bombardéru Next Generation Bomber přijdou na osm miliard dolarů? Účastníci tradiční konference věnované informační bezpečnosti Security Upgrade 2011 to už vědí.


A vědí toho samozřejmě více, a stejně tak mají představu i o tom, jak se jednotlivým typům hrozeb bránit. Bezpečnostní experti totiž donekonečna opakují, že reálné největší nebezpečí představuje naše neznalost nebo nedbalost. Ostatně, svědčí o tom i stále se měnící tvář bezpečnostních hrozeb, kdy nám dostatečný náskok před útočníky zajišťuje právě naše znalostí báze.

„Samozřejmě, že i technika je potřebná – vždyť už se objevuje více, než jeden škodlivý kód ze sekundu! A o počtech automatických útoků vůči našim systémům, které jdou denně do tisíců, ani nemluvě. Samozřejmě bychom mohli v tomto duchu pokračovat, ale přesto si musíme nebezpečí nejprve uvědomit a až pak můžeme instalovat software a vypracovávat bezpečnostní politiky,“ vysvětluje Tomáš Přibyl, odborný garant konference. „Pokud nemáme o možných hrozbách přehled, pak se může velmi jednoduše stát, že své úsilí a technické či lidské zdroje upřeme nesprávným směrem.“

Typickým příkladem takovéhoto špatně zvládaného rizika je dle účastníků konference problém „interních hrozeb“. Všichni si jsou této otázky vědomi, ale jak ji správně a s maximální účinností řešit, tuší málokdo. Přitom mnohem pravděpodobnější, než že data a informace odcizí útočník z druhé strany planety je, že si je prostě odnese někdo, kdo má do vnitřního systému regulérní přístup.

Již dnes si můžeme do diáře poznamenat, že se nejbližší konference Security Fórum 2012 uskuteční ve čtvrtek 19. dubna 2012.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.