facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 1. 3. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Nový gigabitový VPN router s funkcemi kontroleru a PoE switche

Omada ER7212PCSpolečnost TP-Link uvádí na trh gigabitový VPN router řady Omada, který zároveň integruje funkce kontroleru a PoE switche. Router s modelovým názvem ER7212PC je tak všestranným řešením pro bezpečnou a kvalitní síť v menších firmách, kde je instalováno do 10 přístupových bodů v síti. Novinka nabízí vše, co pro takovou síť potřebujete v jednom zařízení, jehož instalace i správa je velice jednoduchá.



Router Omada ER7212PC je vybavený dvoujádrovým 1,2GHz proce­so­rem a pamětí 1 GB DDR3. Díky tomu dokáže zpracovávat obrovské množství dat v jediném okamžiku a obsluhovat všech 12 gigabito­vých portů. Vysoký výkon a flexibilitu zařízení zajišťují až 4 WAN porty, z nichž dva jsou typu SFP (pro připojení přes optický kabel) a dva pro konektory RJ45, což je ideální řešení pro firmy s připojením k internetu přes více poskytovatelů. Takto lze rozložit zátěž (Load Balancing) mezi více poskytovatelů internetu nebo vytvořit záložní linky (Link Backup) v případě výpadku některé z konektivit.

Omada ER7212PC

Zbylých osm gigabitových LAN portů RJ45 podporuje PoE+ napájení až 30 W na port dle standardu 802.3at. Celkový PoE výkon routeru je 110 W. Tím pádem je možné napájet přístupové body nebo IP kamery přímo z routeru, aniž by bylo třeba dokupovat PoE switch.

Roter ER7212PC je díky svým malým rozměrům 226 × 131 × 35 mm velice kompaktním zařízením, ale díky kovové schránce je přitom velmi robustní. Lze jej umístit na stěnu nebo jednoduše položit na stůl, přičemž se nemusíte obávat žádné hlučnosti, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Model ER7212PC má navíc vestavěný Omada SDN kontroler pro centralizovanou správu až deseti přístupových bodů Omada (řada EAP) a dalších dvou switchů (z řady Smart nebo Managed switchů). Proto není potřeba kupovat další samostatný kontroler. Router i přístupové body je tak možné spravovat i vzdáleně pomocí mobilní aplikace Omada, která je dostupná zdarma.

Router má také vestavěný firewallem podporující IP MAC Binding, Flood Defense a Packet Anomaly Defense, které chrání síť před širokou škálou možných útoků. Přímo na routeru lze také zakázat přístup na určité webové stránky.

Router ER7212PC umožňuje spravovat všechna zařízení v síti z jednoho rozhraní ve webovém prohlížeči nebo v mobilní aplikaci. Některé operace umí zautomatizovat, například restartování či aktualizace, stejně tak lze zvolit, jaká bude posílat e-mailová upozornění související s bezpečnostními výstrahami.

V neposlední řadě musíme zmínit podporu několika VPN protokolů včetně OpenVPN, IPSec, PPTP a L2TP v režimech server i klient. VPN nabízí bezpečné propojení poboček nebo zabezpečený vzdálený přístup k interní síti.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.