facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 6. 10. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Nová verze operačního systému QTS pro zařízení QNAP

Společnost QNAP představila novou verzi operačního systému QTS 5.0, která obsahuje nové linuxové jádro (Kernel 5.10), nabízí podporu WireGuard VPN, má vylepšené zabezpečení a vyšší výkon při využití NVMe SSD cache. V systému je také nová aplikace QuFTP a od verze 5.0 bude v systému QTS zdarma nativně podporován souborový formát exFAT i na zařízeních s architekturou x86, což uživatelům umožní rychlejší přenos velkých souborů a plynulejší editaci médií.



„Díky novému jádru Linux Kernel 5.10 s větší podporou hardwaru a pokrokům v zabezpečení umožní QTS 5.0 lépe využít vynikající schopnosti QNAP NAS,“ uvedl Tony Lu, produktový manažer společnosti QNAP, a dodal: „Kromě automatické aktualizace aplikací obsahuje QTS 5.0 komplexnější nastavení zabezpečení, oznámení a související aplikace, které pomáhají udržovat NAS aktuální.“

Mezi klíčové nové aplikace a funkce v systému QTS 5.0 patří:

  • Bezplatná podpora exFAT pro zařízení NAS s architekturou x86: exFAT je souborový systém, který podporuje soubory až do velikosti 16 exabyte a je optimalizován pro flashová úložiště (například karty SD a zařízení USB) – pomáhá urychlit přenos a sdílení velkých multimediálních souborů.
  • Podpora TeamViewer: Instalací aplikace TeamViewer do QNAP NAS mohou uživatelé vzdáleně spravovat všechna svá zařízení QNAP NAS a připojovat se k nim z počítačů se systémem Windows, což poskytuje bezpečné řešení vzdáleného přístupu bez nutnosti složitého nastavení VPN.
  • Optimalizované uživatelské rozhraní: QTS 5.0 obsahuje plynulejší navigaci, pohodlný vizuální design, nástěnku pro usnadnění první instalace NAS a vyhledávací panel v hlavní nabídce pro rychlé vyhledávání aplikací.
  • Zvýšené zabezpečení: QTS 5.0 podporuje TLS 1.3, automaticky aktualizuje systém i aplikace, a poskytuje klíče SSH pro ověřování k zabezpečení přístupu k NAS.

  • Podpora pro WireGuard VPN: Nová verze QVPN 3.0 integruje lehkou a spolehlivou síť WireGuard VPN a poskytuje uživatelům bezpečné připojení a snadno použitelné rozhraní.
  • Vyšší výkon NVMe SSD cache: Nové jádro zlepšuje výkon a využití NVMe SSD. Po aktivaci akcelerace cache lze efektivněji využívat úložiště SSD a zároveň odlehčit paměťovým zdrojům.

  • DA Drive Analyzer s diagnostikou založenou na umělé inteligenci: DA Drive Analyzer využívá cloudovou umělou inteligenci k predikci očekávané životnosti disků a pomáhá uživatelům plánovat případnou výměnu disků s předstihem, aby se ochránili před potenciálními nečekanými výpadky a ztrátou dat.

DA Drive Analyzer

  • Vylepšené rozpoznávání obrázků pomocí Edge TPU: Využitím jednotky Edge TPU v QNAP AI Core (modul s umělou inteligencí pro rozpoznávání obrázků) dokáže QuMagie rychleji rozpoznávat obličeje a předměty, zatímco QVR Face posiluje analýzu videa v reálném čase pro okamžité rozpoznávání obličejů.
  • QuFTP zajišťuje bezpečný přenos souborů: QNAP NAS může fungovat jako server FTP se šifrovaným připojením SSL/TLS, řízením šířky pásma QoS, nastavením omezení přenosu FTP nebo omezení rychlosti pro uživatele a skupiny. QuFTP podporuje také klienty FTP.

Více informací o QTS 5.0 najdete na adrese https://www.qnap.com/go/qts/5.0.


 
  

- PR -

Modernizace platebních systémů v Evropě a České republice

Společná cesta CGI a Moneta Money Bank


V digitálním věku, kdy se po­ža­dav­ky na rychlost, bezpečnost a efektivitu platebních operací neustále zvyšují, stojí evropské finanční instituce před výzvou, jak tato očekávání naplnit. Vý­znam­nou roli v této transformaci hrají platební metody, které umožňují rychlé a bezpečné transakce jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni.

  

- PR -

Množství nástrojů nahradilo jediné cloudové řešení

DPD SK nyní kompletně řídí finance v SAP S/4HANA


DPDSpolečnost DPD SK je první slovenskou firmou, která úspěšně dokončila přechod na SAP S/4HANA Cloud. Ačkoli ještě nedávno na Slovensku patřila k těm menším lokálním pobočkám, nejen díky pandemii covidu-19 zaznamenala skokový růst.