facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 14. 1. 2020

Nejen auta, ale i trajekty mohou být autonomní

5GSpolečnost Ericsson se spojila s norskou univerzitou (Norwegian University of Science and Technology) a telco operátorem Telia, aby společně realizovali projekt osobního trajektu řízeného umělou inteligencí. Výsledek jejich společného úsilí je demo verze malého osobního trajektu, který je řízený umělou inteligencí a připojený k mobilní síti 5G. Autonomní trajekt přepravil cestující napříč kanálem v Trondheimu a úspěšně tak demonstroval nové možnosti vývoje autonomní vodní dopravy.



Autonomní trajekt, pojmenovaný milliAmpére, přepravil cestující napříč kanálem v trondheimském přístavu. Ericssonu pro uvedený projekt dodal potřebné 5G technologie, díky nimž společnost Telia zajistila bezpečný přenos velkého objemu dat potřebných pro řízení autonomního trajektu. Trajekt milliAmpére je totiž vybavený senzory, které monitorují nejen jeho okolí, ale také řídící systém na palubě. Tento proces generuje velké množství dat, která je třeba sdílet s řídícím centrem.

„Díky rychlé analýze a zpracování dat se plavidlo dokáže samo vyhnout jakýmkoliv překážkám v cestě, umí změřit vzdálenost do přístaviště, ale také bezpečně zakotvit,“ popisuje Egil Eide, docent na Katedře elektronických systémů NTNU. „V případě nouze lze plavidlo dálkově ovládat z řídícího střediska prostřednictvím stejné mobilní sítě,“ dodává.

trajekt
Obr. 1: Autonomní trajekt přepravil cestující napříč kanálem v Trondheimu a úspěšně tak demonstroval nové možnosti vývoje autonomní vodní dopravy. (Zdroj: Ericsson)
 


 
  

- PR -

Chytřejší sítě, bezpečnější firewally

Role AI ve firewallech a cloudové platformě Nebula od Zyxel Networks


V poslední době se neustále mlu­ví o umělé inteligenci a o tom, jak všechno změní. Ve spo­leč­nos­ti Zyxel Networks jsme toho názoru, že ačkoliv umělá inte­li­gen­ce bude nepochybně hrát stále větší roli, nepředstavuje vlastně úplnou novinku. Umě­lou inteligenci (AI) a strojové učení (ML) totiž naše platforma Nebula pro správu sítí v cloudu používá už nějakou dobu.

  

- PR -

Wittmann zálohuje a chrání svá data s Acronis Cyber Protect Cloud

Skupina WITTMANN Group se sídlem ve Vídni působí na celém světě. Prostřednictvím 10 výrobních závodů v 6 zemích a 37 poboček je zastoupena na všech důležitých světových trzích plastikářského průmyslu.