facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 26. 1. 2017

Mýty o dronech

dronDrony jsou v poslední době stále oblíbenějším zařízením. Experti dokonce označili uplynulý rok 2016 rokem dronů. Jsou totiž vysněnou hračkou mnoha dětí, pomůckou nadšených fotografů a kameramanů, v budoucnu možná i dopravcem některých internetových služeb. V profesionálnějších verzích se stávají součástí vybavení energetiků, armády, policie i Integrovaného záchranného systému. Díky rychlému nástupu jejich popularity se s nimi teprve seznamujeme a v laické veřejnosti o nich panuje nejeden mýtus. Pojďmě některé z nich vyvrátit.



Mýtus první: Létat s dronem lze skoro všude

Opak je pravdou. „Pokud jste bez rozmyslu koupili dětem moderní létající hračku, určitě se seznamte s pravidly pro provoz. Létání s modely letadel či drony je totiž velmi omezeno. Bezpilotní letouny a drony je možné provozovat například pouze v bezpečné vzdálenosti od lidí, doporučuje se vzdálenost 50 metrů. Od budov i hustě obydlených oblastí je to minimálně 150 metrů,“ říká Andrej Hronec, ze společnosti Audiopro, která do ČR dováží profesionální drony.

Minimální povolená vzdálenost provozu dronu od letiště je 5,5 kilometrů a nesmí zde létat výše než 100 metrů nad zemí. Drony se musí zcela vyhnout také zakázaným oblastem, jako jsou jaderné elektrárny, ochranná pásma, chráněná území nebo vodní zdroje. Více najdete na stránkách úřadu Řízení letového provozu.

Mýtus druhý: Dron je hračka, která nikomu neublíží

Je třeba si uvědomit, že ačkoli běžný dron vypadá jako lehký model, může při neopatrném zacházení způsobit vážné zranění i smrt. Při letu nebo pádu nabere velkou rychlost a některé jeho části jsou velmi ostré. Na tato rizika bezpečnosti upozorňují i výzkumníci z dánské organizace Drone Research Lab, kteří podotýkají, že technika jde mnohem rychleji dopředu než péče o bezpečí.

Základním bezpečnostním pravidlem je - hned po dodržování výběru místa pro bezpečný let - že po celou dobu letu musí pilot udržovat se strojem vizuální kontakt a směřovat jej bezpečně mimo všechny překážky.

Mýtus třetí: Drony nikomu nevadí

Opak je opět pravdou. Zejména pokud má dron kameru, je pro mnoho lidí nepříjemný. Není dovoleno létat s ním nad „třetími osobami ani jejich majetkem a pořizovat záběry soukromých aktivit“. Pokud toto pravidlo nedodržíte, můžete se dostat snadno do problémů. S nárůstem počtu dronů bude jistě přibývat i takovýchto sporů.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.