facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 26. 11. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Multisenzorové kamery pro videodohled v náročných světelných podmínkách

AXIS P3727Společnost Axis uvádí na trh dva nové modely multisenzorových síťových kamer AXIS P3727-PLE a AXIS P3818-PVE, které přináší extrémně široký záběr s plnými detaily, na který by bylo jinak potřeba více kamer.



Kamery s více snímači představují zajímavý trend efektivního videodohledu všude tam, kde je třeba zajistit pokrytí rozlehlých, otevřených prostor nebo nahradit několik samostatných kamer v členitém prostředí. Tyto kamery jsou ideální volbou pro městské instalace, monitoring v kritické infrastruktuře a průmyslových závodech, nebo videodohled na terminálech letišť či nákupních center. Využití najdou také na parkovištích a křižovatkách, kde je zapotřebí pohled do různých směrů.

Síťové kamery s více senzory jsou flexibilní a cenově výhodné, protože je k zajištění několika záběrů potřeba instalovat pouze jedno zařízení s jedním kabelem a jednou IP adresou. Tomu odpovídá i jedna licence na software pro správu videa (VMS), případně licence pro jakoukoli analytickou aplikaci.

Síťová kamera AXIS P3727-PLE nabízí čtyři nezávislé senzory s varifokálními objektivy, přičemž každý má rozlišení 2 Mpx a snímkovou frekvenci 30 fps. Pozice a směr pohledu každého senzoru je flexibilní, což uživatelům umožňuje monitorovat jedno konkrétní místo v širokém úhlu záběru i v konkrétním detailu, nebo sledovat z jednoho místa 4 různé scény.

AXIS P3727
AXIS P3727-PLE umožňuje z jednoho místa monitorovat 4 různé scény.

Navíc tato kamera nabízí vzdálené ovládání zoomu i ostření a noční 360° IR přísvit pro nepřetržitý dohled 24 hodin denně s individuálně ovladatelnými LED diodami a automatickým IR filtrem. Kamera přináší záběry s vysokou obrazovou kvalitou i při slabém osvětlení nebo úplné tmě, ale přitom i nezkreslené barvy během dne. Kromě toho je možné na kterémkoli ze čtyř kanálů spustit software AXIS Object Analytics, který umožní automaticky detekovat a klasifikovat osoby nebo vozidla vstupující do definované oblasti nebo překračující definovanou virtuální linii.

Flexibilní vícesměrová kamera umožňuje různé způsoby montáže. Lze ji například instalovat zapuštěnou za účelem diskrétního videodohledu nebo ji namontovat na strop pro plné 360° pokrytí. Jako doplňkové příslušenství lze ke kameře pořídit kouřový nebo černý vnější antivandal kryt pro optiku kamery odolný proti povětrnostním vlivům s krytím IP66/IP67 pro venkovní instalace.

Druhá novinka, kamera AXIS P3818-PVE, má tři senzory pro plynule navazující záběry, které společně generují jeden souvislý obraz v rozlišení až 13 megapixelů bez jakýchkoli viditelných přechodů, v jediném spojitém videostreamu (5 120 × 2 560 bodů) při 30 fps. Obraz snímá v úhlu 180° horizontálně a 90° svisle. Díky edge-to-edge technologii nabízí tato kamera i funkci inteligentního párování zahrnující i obousměrný přenos zvuku se síťovými reproduktory Axis.

AXIS P3818
AXIS P3818-PVE ze tří senzorů generuje jeden souvislý 13Mpx obraz bez jakýchkoli viditelných přechodů.

Pro práci ve ztížených světelných podmínkách jsou v obou kamerách integrovány technologie Lightfinder a Forensic WDR. Pro snížení datového toku a úložného prostoru je zde technologie Zipstream.