facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 24. 1. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Mesh Wi-Fi 6 router pro připojení přes mobilní síť 5G

TP-Link Deco X80Společnost TP-Link přichází se zcela novým routerem Deco X80-5G, který umožňuje vytvoření rychlé sítě Wi-Fi 6 připojenou k internetu přes mobilní síť 5G. Navíc podporuje i technologií TP-Link Mesh a umí tak perfektně spolupracovat s jinými mesh routery od TP-Linku. Poskytne tak bezdrátové, rychlé a stabilní připojení k internetu kdekoli v dosahu mobilní sítě. Stačí vložit datovou SIM kartu mobilního operátora, který poskytuje mobilní data přes 5G za rozumnou cenu, což u nás není snadné a představuje to asi největší omezení využitelnosti zařízení jako je Deco X80-5G.



Zavedení tradičních širokopásmových a kabelových připojení k internetu není všude k dispozici. Na některých místech, jako jsou chaty, chalupy, prodejní a prezentační stánky, sklady nebo vzdálené pobočky, je takové připojení mnohdy nemožné nebo komplikované. Deco X80-5G tento problém řeší a připojení k vysokorychlostnímu internetu poskytuje bez komplikované instalace. Stačí k tomu datová SIM karta od operátorů O2, T-Mobile nebo Vodafone, kteří podporují 5G. Deco X80-5G podporuje technologii 5G Sub-6 GHz a zvyšuje rychlost stahování až na 5,0 Gb/s, což je 33x více než 4G LTE připojení a 16,7x více než 4G LTE Advanced.

Router Deco X80-5G funguje ve dvou pásmech a dosahuje maximální teoretické rychlosti 4804 Mbps (5 GHz) a 1148 Mbps (2.4 GHz). Dokáže pokrýt velké prostory a připojit hodně zařízení současně. V případě požadavku na větší pokrytí stačí přidat další jednotku. Routery Deco totiž spolupracují a vytvářejí jednotnou meshovou síť se stejným názvem. Uživatel se tak může v pokrytém prostoru pohybovat a stále je připojen ke stejné síti, přičemž zařízení se vždy připojuje k nejrychlejší jednotce. A to vše se děje automaticky a bez přerušení.

Každá jednotka Deco X80-5G je navíc vybavena 2,5 gigabitovým WAN/LAN portem a 1 gigabitovým WAN/LAN portem. Deco X80-5G tak může sloužit i jako záložní širokopásmový přístupový bod.

Pro zajištění bezpečnosti a dohledu nad provozem slouží aplikace HomeShield, která poskytuje komplexní ochranu sítě, rodičovskou kontrolu a zabezpečení IoT v reálném čase. Uživatelé v ní získají i kompletní statistiku obsahující přehled připojených zařízení, online časovou analýzu, výstup z historie prohlížeče a statistiku koncového zařízení.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.