facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 15. 9. 2017

Malware ExpensiveWall odesílá prémiové SMS zprávy bez vědomí uživatelů

Výzkumný tým společnosti Check Point odhalil novou variantu malwaru pro Android, která odesílá podvodné prémiové SMS zprávy a účtuje poplatky za falešné služby bez vědomí uživatelů. Podle údajů z Google Play infikoval malware nejméně 50 aplikací a než byly odstraněny, zaznamenal malware odhadem až 4,2 milionů stažení.



Nový malware "ExpensiveWall" je pojmenovaný po aplikaci "Lovely Wallpaper", což je jedna z aplikací, kterou používal k infikování zařízení. ExpensiveWall je nová varianta škodlivého kódu, který byl objeven na začátku tohoto roku na Google Play. Počet stažení celé malwarové rodiny může podle některých odhadů dosáhnout až 21,1 milionů.

ExpensiveWall se liší od ostatních členů této malwarové rodiny, protože využívá pokročilou maskovací techniku, kterou používají vývojáři malwaru k šifrování škodlivého kódu, což mu umožňuje vyhnout se antimalwarovým ochranám Google Play.

Check Point o ExpensiveWall informoval Google 7. srpna 2017 a Google okamžitě odstranil reportované aplikace ze svého obchodu. Nicméně i poté, co byly infikované aplikace odstraněny, se během několika dnů infiltroval do Google Play další vzorek a i když byl za 4 dny odstraněn, stihl nakazit dalších více než 5 000 zařízení.

Je důležité upozornit, že jakákoli infikovaná aplikace nainstalovaná na zařízení před tím, než byla odstraněna z Google Play, stále zůstává nainstalována na zařízeních uživatelů. Uživatelé, kteří tyto aplikace stáhli, jsou proto stále v nebezpečí a musí je ručně odstranit ze svých zařízení.

ExpensiveWall je v současné době navržen pouze pro generování zisku, ale podobný malware může být snadno upraven, aby využíval stejnou infrastrukturu pro pořizování fotek, záznam zvuku a dokonce i krádeže citlivých dat a jejich odesílání do velícího a řídícího serveru (Command and Control Server). Protože je tento malware schopen fungovat nepozorovaně, všechny škodlivé aktivity mohou probíhat bez vědomí oběti a jednalo by se tak o špičkový špionážní nástroj.