facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 31. 5. 2017

Konica Minolta vidí budoucnost ve využití umělé inteligence, 3D tisku a rozšířené reality

Aplikace umělé inteligence AIKonica Minolta ohlásila rekordní hospodářské výsledky a pochlubila se zejména růstem obratu divize IT služeb. Současně představila vizi dalšího rozvoje společnosti. Svou budoucnost vidí Konica Minolta v rozvoji řešení a služeb souvisejících s automatizací činností ve firmách za pomoci technologií umělé inteligence, které pomohou například se správou a využitím tzv. nestrukturovaných dat. Ta představují až 85 % firemních informací a dosud je nelze efektivně zpracovávat žádnými tradičními informačními systémy či jinými nástroji. Na jejich využití Konica Minolta už delší dobu pracuje.



V rámci divize IT služeb nabízí nyní Konica Minolta zákazníkům CRM a ERP systémy, softwarové nástroje k digitalizaci a vytěžování dat nebo systémy pro správu firemních procesů a řízení dokumentů. „Všechny tyto produkty ale dokážou zpracovávat pouze informace z přesně strukturovaných firemních dokumentů a informačních systémů, například údaj adresy z faktury. My však chceme zákazníkům pomoci také s informacemi, které jsou obsaženy v e-mailových zprávách, v dokumentech, s obrazovými daty, multimediálním obsahem nebo s údaji v jiných systémech jako například firemní chatovací nástroje,“ řekl Matěj Dusík, manažer vývoje společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Tato tzv. nestrukturovaná data představují až 85 % všech firemních informací.  Jejich zpracování tedy povede k výrazné automatizaci administrativních činností, zlepšení péče o zákazníka a snižování provozních nákladů.“

Workplace Hub (WPH)


Aplikace umělé inteligence (AI) pomohou zákazníkům v kancelářském prostředí konkrétně s rychlým vyhledáváním či sdílením informací nebo s kategorizováním obsahu. „Tyto funkce budou k dispozici v rámci nového systému s názvem Cognitive Hub. Ten bude rozumět nestrukturovaným datům, které dnes musejí pracovníci běžně zpracovávat a interpretovat ručně. V konečném důsledku tak budou uživatelé schopni například efektivně plánovat schůzky, vyhledávat a rozpoznávat relevantní informace, řídit týmové projekty nebo určovat priority svých činností,“ vysvětlil M. Dusík.

Základem pro implementaci služeb AI je digitální platforma Konica Minolta s názvem Workplace Hub (WPH), která byla představena letos v březnu na mezinárodním veletrhu CeBIT. „Majoritní podíl na vývoji softwaru WPH v rámci celé skupiny Konica Minolta mělo brněnské vývojové centrum. Náš další cíl je postupné přizpůsobení této platformy jednotlivým oborům. Jako první se v tomto ohledu chceme zaměřit na využití WPH ve zdravotnictví a výrobních podnicích,“ upřesnil M. Dusík.

Kromě aplikací AI se společnost se rovněž zaměřuje na rozvoj 3D tisku, rozšířené reality nebo chytrých brýlí. Také na vývoji těchto nových řešení a služeb se významně podílejí čeští experti v brněnských technologických centrech Konica Minolta. Na vývoji ovšem spolupracuje Konica Minolta také s dalšími společnostmi, jako jsou např. Microsoft či Hewlett Packard Enterprise. Jen v Evropě má Konica Minolta více než 300 partnerů z řad SMB firem a start-upů.

Kromě oblasti AI pracuje nyní Konica Minolta na jedenácti dalších projektech. „V různých fázích vývoje a realizace je například technologie 3D tisku pro školy, senzorické snímání starších výrobních strojů pro prediktivní údržbu nebo technologie chytrých brýlí určená pro obor průmyslové výroby a údržby,“ uvedl M. Dusík. Mezi již zrealizované zakázky nových technologií vzešlých z brněnských center patří například implementace ideové platformy pro sdílení informací v rámci řízení inovačních projektů nebo dodání aplikací pro tvorbu a vizualizaci rozšířené reality jako součást řešení produkčního tisku Konica Minolta.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.