facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 30. 4. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Karmen udělá z obyčejné 3D tiskárny chytrou napojenou do cloudu

FragariaČeská vývojářská firma Fragaria uvedla na trh řešení Karmen, které udělá z obyčejné 3D tiskárny chytrou napojenou do cloudu. Karmen se skládá z cloudové služby a kontroleru Karmen Pill. O novinku je velký zájem, první vyrobenou dávku kontroleru už vykoupili předobjednatelé.



Řešení Karmen složené z cloudové služby a kontroleru Karmen Pill zajistí síťové připojení běžných FDM tiskáren. Karmen Pill je malá krabička s led diodou. Připojením přes USB port zpřístupní tiskárnu do lokální sítě nebo internetu a umožní ovládání 3D tiskáren vzdáleně přes cloudovou službu Karmen. Dosud přitom bylo u naprosté většině tiskáren možné nastavovat funkce pouze osobně a přímo na přístroji.

Karmen Pill

O tom, že se 3D tiskaři nemohli podobného řešení dočkat, svědčí to, že první skladové zásoby zmizely během týdne.

„Ještě před oficiálním spuštěním se hlásilo mnoho zájemců, kterým jsme umožnili předobjednávky přes náš web. Předobjednavatelé vlastně vykoupili první vyrobený balík Karmen Pillů. Kvůli aktuální koronavirové situaci a tomu, že někteří naši dodavatelé měli odstavené provozy jsme se na čas ocitli bez skladových zásob. Toto manko se daří postupně snižovat a věříme, že budeme nejpozději do poloviny května schopni dodávat Pilly během jednotek dnů do celého světa,“ říká k tomu CEO Fragarie Martin Burián.

Karmen je předpřipravené řešení, které se automaticky aktualizuje a po základním nastavení jej lze jednoduše připojit k tiskárně, provést registraci do cloudové služby Karmen a tisknout. Karmen Pill je kompatibilní s nejrozšířenějšími slicery včetně Slic3r, PrusaSlicer či Ultimaker Cura.

Cloudová služba Karmen je otevřená pro registraci všech tiskáren, které mají standardní rozhraní a je možné je spravovat např. přes řešení Octoprint. Správa tiskáren v aplikaci je nyní zdarma a kromě zařízení jednotlivců je možné hromadně spravovat i všechny tiskárny v rámci organizace. Každá škola, firma, coworková dílna, nebo jakákoliv jiná instituce si může své tiskárny připojit a následně je vzdáleně spravovat, monitorovat i zadávat tisky právě přes cloudovou službu Karmen.

Plán vývoje Karmen počítá s mnoha rozšířeními, například evidencí spotřebovaného materiálu, tiskových hodin a dalšími funkcionalitami pro sledování nákladů na tisk, automatickou detekci chyb v tisku, inteligentní distribuci a plánování tisku apod.

Již nyní se hlásí mnoho testerů, kteří pomáhají zpřístupnit Karmen pro nejrůznější 3D tiskárny, kterých je opravdu hodně. Komunita 3D tiskařů a nadšenců pro open source technologie je pro Karmen velmi důležitá, a Fragaria už připravuje online službu pro sdílení know-how a uživatelských zkušeností, které přispějí k dalšímu rozvoji řešení Karmen. Celé řešení je z velké části open source a k dispozici je jak uživatelská, tak vývojářská dokumentace, která se bude i díky nadšení 3D tiskařů po celém světě dále rozšiřovat.

„Vnímáme, že mnoho šikovných domácích kutilů si vytvořilo své vlastní řešení na vzdálený monitoring 3D tisku. Protože se snažíme Karmen od začátku stavět jako otevřené řešení, velmi brzy bude možné registrovat do cloudové služby Karmen i 3D tiskárny, které buď konektivitu již v sobě mají, nebo se připojují přes nějaké obdobné domácí řešení, postavené např. na Octoprintu a Raspberry Pi,“ říká produktový manažer Martin Bílek.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.