facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 26. 3. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Jaký přínos nových síťových technologií WPA3, WiFi 6 a 5G pro firmy?

D-LinkKonektivita a data jsou dnes nepostradatelné pro chod prakticky každé firmy. Příprava na novou generaci mobilního připojení a budoucnost síťových technologií by proto měly patřit mezi priority každé firmy.



Na prvním místě je dnes bezpečnost. Se zvyšováním rychlosti a flexibility připojení k internetu probíhá stále více firemních procesů on-line. Firmy proto potřebují vysoce kvalitní zabezpečení, které spolehlivě ochrání jejich data. Zajištění bezpečnosti je pochopitelně nutno řešit ve více vrstvách, mezi něž patří i zabezpečení síťového připojení. Proto by firmy neměly přehlédnout WPA3 – nejnovější bezpečnostní standard pro WiFi.

Současně by měly sledovat nástup nových technologií, jako jsou WiFi 6 a 5G, které mají předpoklady výrazně změnit způsoby, jakými využíváme konektivitu, jak podnikáme a jak udržujeme kontakty s okolním světem. Co tyto technologie skutečně nabízejí? Jak fungují? A jaký dopad bude mít jejich zavedení na současné i budoucí podnikání? Pojďme to ve zkratce probrat.

WPA3 pro firmy

Zavádění WPA3 je nejnovější a nejdůležitější součástí neustále se vyvíjejícího certifikačního programu, jehož cílem je zlepšit bezpečnostní standardy WiFi. Má být zásadní pro vývoj nových produktů pro WiFi technologie, jelikož poskytuje mnohem větší bezpečnost než jeho předchůdce WPA2, o kterém je všeobecně známo, že došlo k jeho prolomení.

WPA3 oproti němu přinese lepší autentizaci, vyšší zabezpečení a lepší odolnost WiFi sítí. Firmy mohou očekávat důslednější kontroly zabezpečení a lepší přehled o stavu svojí sítě. Větší ochrana dat přenášených bezdrátově po WiFi síti znamená, že přístup k internetu, a to dokonce veřejný, bude mnohem bezpečnější, jednodušší a spolehlivější.

WPA3 usnadní každodenní připojení soukromých osob i firem k internetu v době, kdy roste tlak na zajištění dostatečné úrovně zabezpečení a ochrany jejich digitálních aktiv. Umožňuje IT manažerům nasadit do firemních WiFi sítí nástroje pro zabezpečení a podporu pravidel provozu a zajistit tak konzistentnější a silnější autentizaci.

WPA3 bude nezbytné pro velké veřejné prostory, například stadiony, nebo všude tam, kde se ke stejné WiFi síti připojuje pravidelně mnoho zařízení současně. Se zvyšujícím se počtem takových zařízení roste i potřeba síťové bezpečnosti v těchto prostředích. Důležitým faktorem je také rychlý nástup IoT zařízení připojených ke sdílené síti ve firmách nebo v chytrých domácnostech.

Naštěstí firmy mohou získat podporu WPA3 aktualizací softwaru (firmwaru) již i v některých aktuálně provozovaných WiFi sítích. Například u zařízení certifikovaných pro WiFi 6 je podpora nejnovější generaci zabezpečení WiFi povinná od léta 2020.

Jaké výhody přináší firmám WiFi 6?

Kvůli zvyšujícímu se počtu IoT zařízení v kanceláři a stále složitějším síťovým systémům je zcela zásadní schopnost zajistit vysoce výkonné připojení k zabezpečené WiFi síti. Pokrok v zabezpečení WiFi připojení pomocí WPA3 bude přínosem pro všechny, od malých a středních až po velké firmy, a to zejména při přechodu z WiFi 5 na WiFi 6.

WiFi 6 (802.11ax) nabídne čtyřikrát lepší bezdrátový výkon v místech s hustým provozem nebo přetíženými sítěmi ve srovnání s WiFi 5 (802.11ac) a o 30 % vyšší rychlost sítě. Uživatelé mohou očekávat vyšší efektivitu sítě, a co je důležitější, nižší latenci díky vylepšené technologii OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Ta umožňuje přístupovým bodům centrálně plánovat přenos dat a rozdělit frekvence tak, aby mohla být data směrována do/z několika klientů najednou, což se projeví větší šířkou dostupného pásma. Přístupové body tak mohou používat více cest pro vzájemnou komunikaci i pro komunikaci s dalšími připojenými zařízeními v síti.

Tato aktualizace výrazně zlepšuje přístup k internetu v místech s vysokou poptávkou po konektivitě. Znamená to také, že venkovní nasazení WiFi bude mnohem spolehlivější a zajistí rychlejší přístup k internetu. Nová verze WiFi protokolu poskytne firmám řadu výhod, od nabídky vylepšeného zabezpečení až po podporu konkrétních oblastí podnikání, jako jsou služby pro zákazníky, kde poskytování rychlejšího WiFi připojení vede k pozitivnějšímu vnímání příslušné obchodní značky. WiFi 6 může také podporovat efektivitu podnikání a současně pomáhat snižovat náklady na síť a zařízení, což umožňuje firmám všech velikostí profitovat z lepší konektivity.

D-Link DIR-X5460
Příklad WiFi 6 routeru – D-Link DIR-X5460

A co 5G?

I když se technologie používané pro 5G a WiFi 6, jako je například MU-MIMO, do jisté míry překrývají, tyto dva způsoby přenosu dat se výrazně liší. 5G je rozsáhlá síť (WAN) a je určena pro mobilní data, IoT aplikace a další venkovní připojení. V nadcházejícím desetiletí se stane nástrojem pro změny. Slibuje vysokou rychlost a posílenou šířku pásma. 5G bude využívat stávající frekvence pro mobilní data různými způsoby. 5G posílí konektivitu prostřednictvím nové řady vyšších frekvenčních pásem a nabídne také výrazně vyšší datové rychlosti a uspokojivou alternativu k širokopásmovému připojení přes pevnou linku.

Kromě toho bude 5G nabízet neuvěřitelně nízkou latenci a přenášet velké objemy dat vysokou rychlostí, což povede k rozvoji široké škály nových příležitostí – od vytváření nových produktů, služeb a průmyslových odvětví až po vzdálenou pomoc malým firmám při zvyšování jejich produktivity a konkurenceschopnosti. Nová technologie bude i nadále hnací silou digitální transformace, zejména ve zpracovatelském průmyslu a průmyslovém prostředí. Tento trend se již nyní projevuje v zavádění privátních mobilních sítí.

Některé značky a firmy již využívají nejnovější a rozvíjející se technologie na maximum, například v on-line prodejnách potravin. Jednou z nich je britský prodejce Ocado. Tato společnost se sídlem ve Velké Británii vytvořila ohromnou platformu navrženou speciálně pro třídění a plnění velkého množství objednávek, kterou provozuje na přizpůsobené LTE síti. Můžeme očekávat privátní 5G sítě otevírající více takových příležitostí a zpřístupňující je širšímu využití na trhu.

Nová technologie 5G také umožní jednodušší a rychlejší zavádění bezpečnostních systémů a podpoří vytváření chytřejších měst s propojenou městskou infrastrukturou s cílem zlepšit kvalitu života obyvatel.

D-Link DWR-2101
5G WiFi 6 mobilní hotspot D-Link DWR-2101

Bezpečnější konektivita pro lepší budoucnost

S vývojem různých sad protokolů a standardů se internet stává efektivnějším a celkově bezpečnějším místem – umožňuje firmám vytvářet udržitelnější budoucnost podnikání díky všudypřítomné konektivitě, rychlosti, mobilitě, a hlavně zdokonaleným bezpečnostním standardům.

Technologie 5G má ve spojení s WiFi 6 potenciál změnit způsob, jakým žijeme a pracujeme. Práce na dálku bude snazší díky superrychlému širokopásmovému připojení, zdokonalené konektivitě a silnějšímu zabezpečení, což přinese zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. WPA3 poskytne silnější integrované zabezpečení, které firmám zajistí větší klid s vědomím, že připojení je bezpečnější a odolnější. Díky větší flexibilitě a zabezpečení budou mít vlastníci firem možnost provozovat podnikání téměř kdekoli a kdykoli.

Článek vznikl na základě materiálů společnosti D-Link.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.