facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 17. 8. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Jak snížit energetickou náročnost datových center?

Datová centra jsou fyzickým základem digitální části našeho světa, která je stále větší a významnější. Ukládají, zpracovávají a distribuují data, která ovlivňují fungování všech digitálních služeb na světě – od online bankovnictví a nakupování, přes multimediální zábavu až po auto navigaci či videohovory. Dnes jsou díky tomu neoddělitelnou součástí života drtivé většiny z nás. Jejich spotřeba elektřiny je však i vzhledem k raketovému růstu lidstvem vytvářených dat závratná. Na datová centra dnes připadají 2 – 3 % celosvětové roční spotřeby energie a jejich uhlíková stopa se vyrovná leteckém průmyslu s potenciálem jej brzy převýšit. Z toho plyne naléhavá výzva: jak můžeme maximalizovat hodnotu našich dat a zároveň minimalizovat dopady na životní prostředí? Odpovědí mohou být all-flash datová centra.



Poptávka po datových centrech v posledních letech závratně stoupá. Podle společnosti IDC vzrostl počet datových center na celém světě z 500 000 v roce 2012 na více než 8 milionů k letošnímu roku. Každé z těchto center obsahuje desítky tisíc zařízení, která musí být nepřetržitě napájena a chlazena, což představuje průměrnou spotřebu elektrické energie ve výši 200 TWh ročně. To více než dvakrát převyšuje roční spotřebu energie celé České republiky. Pokud tento trend bude pokračovat, předpoklady expertů se shodují, že by datová centra mohla do roku 2030 zodpovídat za 10 % celosvětové spotřeby elektřiny, přičemž související emise skleníkových plynů, by se mohly každé 4 roky zdvojnásobit.

Celosvětoví lídři se tomuto vývoji snaží zabránit. Evropská unie se například zavázala k tomu, že budou do roku 2030 datová centra po celé EU uhlíkově neutrální. Kroky ke snížení své uhlíkové stopy podnikají i velké společnosti a organizace. Mnozí investují do udržitelnějších energií, novějších zařízení a efektivnějších technik chlazení. Významně pomoci přitom může i přechod na all-flash datová centra.

All-flash datová centra jsou rychlejší, bezpečnější a ekologičtější. Jejich potenciál pro světlou digitální budoucnost je proto obrovský. All-flash datová centra jsou na rozdíl od tradičních typů datových center založena na diskových polích tvořených pouze SSD disky místo klasických hard disků (HDD). Díky tomu potřebují zhruba o 70 % méně energie k provozu a generují mnohem méně tepla, díky čemuž klesají požadavky na chlazení a spotřebu energie s ním spojenou.

Úložiště typu all flash také využívá kompresní a deduplikační technologie k dosažení mnohem vyšších úrovní redukce dat. Zároveň nabízí mnohem efektivnější využití prostoru a vyšší hustotu úložiště o více než 40 %. To umožňuje maximalizovat dostupný úložný prostor při použití menšího množství hardwaru. All-flash technologie tak nejen snižují komplexitu, ale také spotřebu energie a zároveň provozní náklady. Díky nedostatku mechanických komponent navíc nejsou disky SSD citlivé na kolize, nárazy nebo vibrace a nemohou se setkat s mechanickými poruchami.

Začátkem srpna publikovala IDC ve spolupráci s Huawei novou Bílou knihu mapující doporučení pro budování all-flash datových center pro firemní uživatele, kteří prochází digitální transformací. All-flash datové centrum by podle Bílé knihy mělo využívat SSD úložiště minimálně z 90 % své kapacity (pokrývající externí úložné systémy a vestavěné úložiště serverů), přičemž má poskytovat efektivní využití prostoru při zachování spolehlivosti, nízkou latenci a vysokou energetickou účinnost.

Efektivní řešení datového centra však musí vedle snížení dopadů na životní prostředí nabízet i další výhody. Kromě toho, že jsou tato datová centra energeticky účinnější, all-flash infrastruktura také výrazně zkracuje dobu zpracování. Kombinace vysokého počtu operací vstup / výstup za sekundu (IOPS) a nízké latence umožňuje 40krát vyšší výkon systému než klasické pevné disky. Díky tomu přináší rychlejší načítání, lepší odezvu systému a bezkonkurenční uživatelské prostředí. All-flash datová centra tak představují nejen efektivní alternativu k tradiční infrastruktuře, ale také významný krok k udržitelnému fungování datových center.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.