facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 2. 5. 2024 - redakce

Jak na efektivní správu kontejnerových klastrů napříč datovými centry i cloudy

kontejneryKontejnerizace je hitem posledních let a její popularita stále roste. Efektivní správě kontejnerových klastrů napříč datovými centry a cloudy, škálování a zabezpečení kontejnerizovaných aplikací se bude věnovat program konference Kontajnery v praxi, která se uskuteční 15. května 2024 v hybridním formátu - v prezenční formě v Lindner Hotelu Gallery Central v Bratislavě s online přenosem.



V půldenním programu přední čeští a slovenští odborníci představí nejnovější trendy a technologie v oblasti kontejnerizace a ukáží, jak kontejnery využívají různé organizace a jak řeší výzvy spojené s migrací, automatizací, zálohování a obnovou dat a aplikací.

Nejrozšířenější platformou pro provoz kontejnerizovaných aplikací je otevřený systém Kubernetes. Konkrétní ukázku jeho využití v praxi představí v úvodu konference Ondřej Šika, DevOps architekt, konzultant a lektor, který ukáže, jak s open source platformou Kubernetes zrychlili nasazování a zjednodušili provoz aplikací v Drážním úřadu, a jak probíhala stavba prostředí od začátku až po nasazení do produkčního prostředí.

Vývoj kontejnerizovaných aplikací je doprovázen řadou očekávání. V čem spočívá kouzlo vývoje kontejnerů a jak ho správně zvládnout odhalí ve svém vystoupení Igor Bandurič, softwarový architekt společnosti Eviden. Vývoj kontejnerizovaných aplikací skýtá řadu možností, které mohou zjednodušit implementaci, nasazování i provoz, v praxi se však některé z těchto možností vylučují, nejsou zralé nebo jsou více zbožným přáním než reálnou možností. Bandurič se s účastníky konference podělí o své zkušenosti a postupy, které se v praxi osvědčily.

Používání, spolupráci a nástrojům na poskytování bezpečného prostředí pro aplikace běžící v kontejnerech se ve své přednášce bude věnovat Ondřej Číž, solution inženýr společnosti F5, která je vnímána nejen jako spolehlivý a flexibilní partner v oblasti klasických datových center a cloudových aplikací, ale s příchodem bezplatného webového serveru s otevřeným zdrojovým kódem NGINX velmi výrazně expandovala i do oblasti Kubernetes.

Ověřené koncepty Kubernetes

Kubernetes je už dnes tzv. „battle-tested“ platforma a mnohé koncepty, na kterých je postavena, můžeme považovat za ověřené. Dnes už známe silné a slabé stránky této architektury a můžeme se poučit. Kontejnerový nadšenec Zdenko Vrabel ve své přednášce posluchačům napoví, co nás může Kubernetes naučit o event-driven systémech a API designu, a co můžeme následně použít v našich architekturách a řešeních.

Správa hesel v kontejnerech a cloudu

Typická organizace má 45x více non-human identit než těch lidských. Hesla, certifikáty a tokeny k aplikacím jsou roztroušené po různých klíčenkách, projektech nebo v prostém textu v konfiguračních souborech. To vytváří nejen vážný bezpečnostní problém, ale také brzdí spolupráci a vede k výpadkům provozu. Jan Pergler, solution architekt společnosti CyberArk, ukáže účastníkům ověřené postupy a možné centrální řešení ochrany, tzv. secrets, v kontejnerech a cloudových prostředích.

Jak postupně migrovat aplikace z již existujícího prostředí VM do Kubernetes poradí DevOps specialista a konzultant Tomáš Boros. Kubernetes poskytuje jednoduchý mechanismus zjišťování a řízení služeb za pomoci CoreDNS, který je zároveň dynamický díky vestavěným kontrolám životnosti. Ve světě VM a při standardních nasazeních aplikací tento mechanismus k dispozici není. Boros ve své přednášce ukáže, jak lze pomocí řešení Consul přenést dynamiku a větší přehled o jednotlivých nasazených službách, které se vyrovnají možnostem Kubernetes, do prostředí VM. Řešení Consul zároveň zjednodušuje správu hybridních prostředí a může být přínosem při migraci služeb z prostředí VM do Kubernetes.

Odborná konference Kontajnery v praxi se koná prezenčně i online 15. května 2024 od 9:00 do 14:00 hodin v bratislavském Lindner Hotelu Gallery Central, a je určena jak IT profesionálům a IT manažerům, tak zástupcům organizací ze soukromého i veřejného sektoru, kteří plánují využívat kontejnery ve své podnikové infrastruktuře. Více informací a registrace na kontajnery.exponet.sk/
 


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.