facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 25. 2. 2011

IGNUM podpoří rozvoj IPv6 internetu v ČR

Společnost IGNUM se rozhodla podpořit aktivity tunnel brokera SixXS poskytnutím vlastního serveru a tím umožnit kvalitní přístup k internetu pomocí IPv6 protokolu všem zájemcům, kteří doposud využívali zahraniční servery. Vzhledem k definitivnímu vyčerpání IPv4 adres je nástup nového protokolu IPv6 v podstatě neodvratný. Řada provozovatelů je sice papírově na IPv6 protokol připravena, nicméně při reálném požadavku na přidělení IPv6 adresy je uživatel velmi často odmítnut. Při potřebě nasadit IPv6 adresu pak přichází ke slovu tunnel broker, jakým je např. SixXS. Ten zajišťuje provoz IPv6 protokolu na starých IPv4 sítích pomocí tunelování. Díky tomu je možný obousměrný provoz v režimu IPv6 i na sítích s protokolem IPv4.



V reálném nasazení pak vypadá tunelování tak, že na straně uživatele se IPv6 pakety zabalí do IPv4 hlavičky, pakety se následně přenesou na PoP (Point of Presence) tunnel brokera přes starý IPv4 internet, kde se následně rozbalí a odešlou na nový IPv6 internet. Vzhledem k tomu, že je tento postup obousměrný, je možné i k uživatelské IPv6 síti takto přistupovat pomocí IPv6. Tunel by se tak dal charakterizovat jako virtuální IPv6 kabel přes starý IPv4 internet na nový IPv6 internet. Lidé v pozadí tunnel brokera SixXS pak působí pouze jako správci serverů, na nichž je tunelování prováděno.

 

Díky novému PoP serveru v síti IGNUM se tak zájemcům o IPv6 internet velmi zjednodušila situace. Z praktického hlediska došlo k výraznému zrychlení služby, protože prozatímní zájemci o IPv6 internet museli přistupovat na SixXT servery umístěné v Německu, Švýcarsku nebo Holandsku. To samozřejmě vedlo k výrazným latencím a nestabilitě spojení.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.