facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 7. 3. 2014

ICT Unie upozorňuje na problémy bránící výstavbě přístupových sítí pro vysokorychlostní internet

sit.jpgPodle ICT Unie brání efektivnímu budování vysokorychlostních přístupových sítí nové generace v ČR řada překážek, mimo jiné nejednotná pravidla jednání nebo nedotažená legislativa. Výstavba sítí je tak velmi nákladná nebo trvá příliš dlouho. Unie o svých zjištěních informovala tiskovou zprávou, ve které zároveň uvedla návrhy, jak lze problematiku řešit.

Podle ICT Unie by situaci mohli zlepšit např. změny právních a technických norem, rozvoj výstavby společné infrastruktury (sdílených sítí) či nastavení vhodné dotační politiky. Dostatečné rozšíření rychlého internetu pro občany i podnikatelskou sféru je podle ní nezbytným předpokladem dalšího rozvoje digitální ekonomiky v Česku.

Problémy přetrvávají mj. v nejednotných pravidlech přípravných jednání pro stavby elektronické infrastruktury (územní řízení a vznik věcného břemene), nedostatečném územním plánování a dlouhých lhůtách projednání návrhů na vydání územního rozhodnutí a vypořádání nesouhlasných stanovisek nebo neúměrných finančních nárocích obcí za využívání veřejných prostranství. Neexistuje např. metodika výpočtu výše úhrady za omezení vlastnických práv. Celkově v této oblasti chybí jasná deklarace veřejného zájmu.

Důležitými kroky pro usnadnění výstavby sítí budou podle expertů ICT Unie úpravy zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Vytvoření metodických pokynů pro stavební úřady pomůže specifikovat a zjednodušit postupy související se stavbami elektronických komunikací. Evidenci veškeré stávající infrastruktury, kterou lze pro telekomunikační sítě použít (např. kabelovody, kolektory, topné kanály apod.), je vhodné soustředit do tzv. registru pasivní infrastruktury.

Strategický dokument „Digitální Česko 2.0 – Cesta k digitální ekonomice“, který vznikl na ministerstvu průmyslu a obchodu a v loňském roce jej schválila vláda ČR, si v souladu se záměry Evropské Unie vytyčil cíl spočívající v masivnějším rozšíření vysokorychlostního internetu. Konkrétně má být v České republice do roku 2020 zajištěn přístup k internetu o rychlosti 100 Mb/s pro alespoň polovinu domácností a připojení o rychlosti 30 Mb/s dostupné všem obyvatelům. Budování přístupových sítí nové generace – nezbytné pro splnění uvedeného cíle – je však v tuzemsku dosud velmi pomalé.

Proto ICT Unie sestavila expertní skupinu, která se problematikou výstavby vysokorychlostních sítí koncepčně zabývá. Identifikaci hlavních překážek a návrhy jejich řešení přináší poziční dokument „Digitální Česko 2.0: Výstavba vysokorychlostních přístupových sítí“. (Elektronická verze brožury je ke stažení ZDE.)

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.