facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 20. 2. 2020

HTC rozšiřuje řadu VR headsetů VIVE Cosmos o tři nové modely

HTC VIVE CosmosSpolečnost HTC představila nové varianty headsetu HTC VIVE Cosmos pod názvy Cosmos Elite, Cosmos XR a Cosmos Play. Pokud bychom měli jednotlivé varianty popsat ve zkratce, tak varianta Cosmos Elite nabídne rozšíření možností sledování pohybu, Cosmos XR zpřístupní rozšířenou realitu a Cosmos Play srazí cenu prémiového VR headsetu na minimum.



Všechny varianty headsetu HTC VIVE Cosmos nabízí vysoké rozlišení 2880 x 1700 px a obnovovací frekvenci 90 Hz, kvalitní stereo sluchátka a praktický odklopný design. Samozřejmostí je možnost nastavení IPD (interpupillary distance), které umožňuje vyladit vzdálenost čoček tak, aby odpovídala vzdálenosti očí. Díky tomu uživatelé mohou očekávat perfektní obraz a pohodlí pro oči i při hodinách pobytu ve virtuální realitě. Všechny varianty headsetů lze připojit pomocí bezdrátového adaptéru HTC VIVE Wireless.

Díky systému výměnných čelních panelů HTC VIVE Cosmos lze přizpůsobit vlastnosti headsetu aktuálním požadavkům. Každý si tak může vybrat odpovídající variantu, ať už dává přednost inside-out trackingu, sofistikovanému systému sledování pohybu Steam VR, nebo se rozhodne prozkoumat možnosti rozšířené reality:

Pro nejnáročnější je určen VIVE Cosmos Elite

Aktuálně nejvyšší model z rodiny headsetů VIVE Cosmos má čelní panel HTC VIVE External Tracking Faceplate. Kombinuje tak inside-out tracking se sledováním pohybu pomocí základnových stanic. Svůj VR systém tak mohou využít nejen s klasickými ovladači, ale také s HTC Vive Trackery. Ty mohou sloužit jako značkovače pro sledování pohybu celého těla, nebo například pohybu předmětu v ruce uživatele.

VIVE Cosmos Elite

VIVE Cosmos Elite

Pro rozšířenou realitu je tu VIVE Cosmos XR

Model HTC VIVE Cosmos XR umožňuje díky průhledovým kamerám s vysokým rozlišením a zorným polem širokým až 100 stupňů umístit virtuální objekty do reálného světa. Ve spojení s aplikací Vive Sync tak rozšíří možnosti spolupráce na velkou vzdálenost. HTC VIVE Cosmos XR bude blíže představen v rámci březnové konference GDC a v průběhu druhého čtvrtletí roku 2020 bude zpřístupněn vývojářům.

VIVE Cosmos XR

VIVE Cosmos XR

Nejlevnější variantou je VIVE Cosmos Play

Nejdostupnější model HTC Vive Cosmos Play otevře dveře do virtuálních světů novým uživatelům. Pro sledování pohybu využívá inside-out technologie založené na čtveřici rychlých kamer. Zároveň zachovává veškeré atributy prémiového VR, které jsou společné pro všechny headsety VIVE Cosmos. Nechybí tedy špičkové zobrazovače, optika, sluchátka i odklopná konstrukce a modularita, která umožňuje jeho vylepšení v budoucnosti.

Dodejme, že původní headset HTC Vive Cosmos využívá pro sledování pohybu 6 kamer a díky přítomnosti horní a dolní nabízí širší úhel sledování pohybu nad hlavou a v oblasti pasu. Díky kamerám s extrémně širokým záběrem snímá ovladače i ve chvíli, kdy je uživatel umístí mimo své zorné pole. Stejně jako v případě ostatních modelů od něj uživatelé mohou očekávat špičkový obraz, výklopnou konstrukci usnadňující přechod mezi skutečnou a virtuální realitou i jedinečnou rozšiřitelnost pomocí výměnných čelních modulů.