facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 13. 1. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Hrozí, že hackeři budou zneužívat AI chatboty k vytváření phishingových e-mailů a malwaru

Společnost Check Point zveřejnila varování, že kyberzločinci již začali používat populární nástroj ChatGPT k vývoji škodlivých kódů a útočných nástrojů. Na hackerských fórech se objevily návody a příklady, jak technologie umělé inteligence od OpenAI využít pro různé podvodné aktivity a vytvoření malwaru. Velmi reálná je také hrozba zneužití ChatGPT k vytváření phishingových e-mailů.



„Umělá inteligence bude zcela jistě jedním z hlavních témat roku 2023. AI technologie pomáhají při ochraně před kybernetickými hrozbami, ale zároveň vidíme velký zájem kyberzločinců například o ChatGPT. Hackeři zkouší tuto dostupnou technologii používat k psaní škodlivého kódu, a i když jsou současné pokusy poměrně jednodu­ché, je jen otázkou času, než začnou AI nástroje využívat mnohem sofistikovanějším způsobem i profesionální hackerské skupiny,“ říká Petr Kadrmas ze společnosti Check Point Software Technologies.

Tvorba malwaru pomocí ChatGPT

29. prosince 2022 se na populárním hackerském fóru objevilo vlákno s názvem „ChatGPT – výhody malwaru“. Autor vlákna prozradil, že experimentuje s ChatGPT, aby vytvořil malwarové kmeny podle popisu ve výzkumných publikacích. Podařilo se mu například vygenerovat základní nástroj pro krádeže, který v systému vyhledává 12 běžných typů souborů (například dokumenty MS Office, PDF a obrázky). Pokud jsou nalezeny zajímavé soubory, malware je zkopíruje do dočasného adresáře, zazipuje a odešle přes web. Soubory jsou ovšem odesílané v nezašifrované podobě, takže se mohou dostat do rukou i třetím stranám. Další skript by bylo možné snadno upravit tak, aby stáhl a spustil jakýkoli program, včetně běžného malwaru.

Mohlo se sice jednat o technicky orientovaného hackera, který chce jen vyzkoušet možnosti nové technologie, ale ve skutečnosti se zdálo, že příspěvky spíše ukazují technicky méně zdatným kyberzločincům, jak ChatGPT využít k tvorbě malwaru a k útokům.

Ukázka, jak vytvořit malware pomocí ChatGPT
Ukázka, jak vytvořit malware pomocí ChatGPT

Tvorba vícevrstvých šifrovacích nástrojů

21. prosince 2022 zveřejnil hacker s přezdívkou USDoD skript v jazyce Python, o kterém zdůraznil, že je to „první skript, který kdy vytvořil“. USDoD zároveň potvrdil, že script byl vytvořen s pomocí OpenAI. Je to ukázka, že kyberzločinci, kteří nemají téměř žádné vývojářské zkušenosti, by mohli umělou inteligenci využít k vývoji škodlivých nástrojů a útoky na úrovni profesionálních kyberzločinců jsou zase o krok blíž i amatérům.

Zmíněné kódy lze samozřejmě použít i neškodným způsobem. Záro­veň je však možné skript jednoduše upravit, aby zcela bez inter­ak­ce uživatele zašifroval něčí počítač. Kód lze dokonce změnit i na ransomware, což by mohlo vyvolat paniku, protože ransomwarové útoky už tak patří mezi nejnebezpečnější hrozby současnosti.

Kyberzločinec přezdívaný USDoD zveřejňuje vícevrstvý šifrovací nástroj
Kyberzločinec přezdívaný USDoD zveřejňuje vícevrstvý šifrovací nástroj

Potvrzení, že nástroj byl vytvořen pomocí OpenAI
Potvrzení, že nástroj byl vytvořen pomocí OpenAI

Zneužití k cíleným kybernetickým útokům s využitím phishingu

Hackeři by také mohli zneužít chatbota OpenAI ChatGPT a také OpenAI Codex k cíleným kybernetickým útokům. Pomocí chatbota ChatGPT lze totiž relativně snadno vytvořit phishingový e-mail s přiloženým excelovým dokumentem obsahujícím škodlivý kód. A pokud bychom vše propojili s kódem vytvořeným pomocí OpenAI Codexu, bylo by možné vše použít k jednoduchému a přitom efektivnímu útoku.

Stačilo by pomocí ChatGPT:

  1. Požádat o vytvoření zprávy napodobující např. hostingovou společnost.
  2. Požádat o zdokonalení zprávy a vytvoření podvodného e-mailu se škodlivou excelovou přílohou.
  3. Požádat o vytvoření škodlivého VBA kódu umístěného v excelovém dokumentu.

Výzkumnému týmu Check Pointu se přitom podařilo relativně snadno vygenerovat škodlivý kód pomocí OpenAI Codexu. Položeny byly následující otázky:

  • Spusť reverzní shell skript na počítači se systémem Windows a připoj se k určité IP adrese.
  • Zkontroluj, zda je URL adresa zranitelná vůči SQL injection přihlášením jako správce.
  • Napiš skript v jazyce python, který spustí úplnou kontrolu portů na cílovém počítači.

Následně Codex vygeneroval škodlivý kód. A při propojení s phishingovým e-mailem vytvořeným v předchozí fázi pomocí ChatGPT bychom měli vše potřebné k útoku.

Jednoduchý VBA kód vytvořený pomocí ChatGPT
Jednoduchý VBA kód vytvořený pomocí ChatGPT

Využití ChatGPT pro podvody a obchodování s nelegálním zbožím

Kyberzločinci také ukazují, jak pomocí ChatGPT vytvořit skripty pro darkwebové tržiště a nabídnout platformu pro automatizovaný obchod s nelegálním nebo kradeným zbožím, jako jsou kradené účty nebo platební karty, malware nebo dokonce drogy a munice, přičemž veškeré platby mohou probíhat v kryptoměnách.

Na hackerských fórech také probíhají diskuze, jak využít ChatGPT k vytváření podvodných schémat. Většinou se jedná o generování uměleckých děl pomocí jiné OpenAI technologie (DALLE2) a online prodej pomocí legitimních platforem, jako je Etsy. Jiný hacker zase vysvětluje, jak vygenerovat e-knihu nebo krátkou povídku pomocí ChatGPT a prodat obsah online.

Ukázka využití ChatGPT k vytváření skriptů pro obchodování na dark webu
Ukázka využití ChatGPT k vytváření skriptů pro obchodování na dark webu

Několik vláken na hackerských fórech, jak používat ChatGPT k podvodné činnosti
Několik vláken na hackerských fórech, jak používat ChatGPT k podvodné činnosti

Zatím je příliš brzy, abychom mohli jasně říci, jestli se ChatGPT stane novým oblíbeným nástrojem hackerů. Nicméně kyberzločinci možnosti zneužití aktivně zkoumají, měli bychom proto zpozornět a připravit se na nové nebezpečné výzvy.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.