facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 20. 3. 2020

Edookit, Salmondo a Matelab - české aplikace, které pomohou vzdělávat děti doma

Devátým dnem zůstávají školáci z preventivních důvodů doma. Nejen školy proto ve velké míře skloňují slova jako virtuální nebo vzdálená výuka a snaží se nenadálé situaci narychlo přizpůsobit. Díky některým aplikacím a projektům pro domácí vzdělávání můžou mít učitelé i rodiče práci s dětmi jednodušší. Pomáhají aplikace Edookit, Salmondo, ale třeba i projekt domácí laboratoře Matelab. V reakci na momentální situaci navíc mnohé firmy zpřístupňují jindy placené služby zdarma.



Zjednodušit komunikaci mezi školami a dětmi/rodiči se snaží Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a spustilo proto iniciativu #NaDálku. Ta poskytuje inspiraci, informace a zdroje potřebné ke vzdělávání z domova. K iniciativě se postupně připojují firmy, patří mezi ně i brněnská e-learningová aplikace Salmondo, která se zabývá podporou kariérového poradenství a pomáhá tedy žákům s volbou vhodného studia a pracovní dráhy. Obzvlášť brzkým absolventům základních škol a maturantům může v době školního vakua významně pomoci. „Jako reakci na aktuální zvýšenou poptávku ze strany škol i žáků jsme se rozhodli aplikaci zpřístupnit v plné verzi zdarma. Zástupci základních a středních škol o ni mohou požádat na adrese www.salmondo.cz/nadalku,“ vysvětluje jednatel společnosti Adam Benkovič.

Stovky škol v České republice používají také aplikaci Edookit. Jednoduchý nástroj umožňuje učitelům komunikovat s rodinou, vkládat výukové lekce a materiály, zadávat úkoly s odevzdáváním elektronických příloh i testy s přímým propojením na známkování. Díky tomu školy pokračují i v současné situaci pohodlně s výukou na dálku. Nedávno se firma Edookit stala součástí největší české softwarové skupiny Unicorn, který se po uzavření škol rovněž rozhodl podpořit vzdálenou výuku a zpřístupnil Red Monster – vzdělávací online kurzy pro základní a střední školy – až do konce školního roku zdarma. Samotný Edookit se bude nadále rozvíjet směrem k interaktivním testům a zábavnějšímu obsahu.

Na malé vědce a děti, které mají radost z poznání, pak nezapomíná projekt Matelab. Jak tvrdí jeho zakladatelé, i za zdmi domova je možné provádět zajímavé pokusy – obarvit plamen, vyrobit vodíkovou pěnu nebo odhalit princip fungování pH indikátoru. Matelab nabízí na svém e-shopu základní výbavu pro malého chemika a navazující kreativní sady pro další experimenty. V reakci na současnou situaci pak spustil Matelab vlastní YouTube kanál. „Na kanál budeme vkládat mimo jiné videa s našimi pokusy. První jsme do světa vypustili tento týden, tipy na řadu dalších jednoduchých pokusů najdou zájemci také na našem blogu,“ vysvětluje Tereza Klementová, jedna ze dvou autorů projektu, jejímž cílem je nadchnout chemií širokou veřejnost.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.