facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 19. 5. 2022 - Zdeněk Gric

Dozvuky 24. ročníku konference ISSS

Pořadatelské město Hradec Králové dva dny 16. a 17. května hostilo prestižní konferenci ISSS zabývající se digitalizaci veřejné správy. Letošního ročníku se v Kongresovém centru Aldis zúčastnilo téměř 1 800 hostů, vystavovalo přes 60 firem a proběhlo kolem 200 přednášek. Vystoupily přední osobnosti z politiky, businessu a veřejné správy – například Ivan Bartoš, Věra Jourová, Věra Kovářová, Miloš Vystrčil, Lenka Axlerová nebo Tomáš Salomon z České spořitelny, generálního partnera konference ISSS. V rámci pondělního slavnostního večera proběhlo vyhlášení tradiční soutěže Zlatý erb.



Ivan Bartoš, místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj, například zdůraznil, že eGovernment musí být v prvé řadě jednoduchý a uživatelsky přívětivý.

„Na státní správu a její služby se musíme dívat jako na služby lidem. Hlavní prioritou je tedy zlidštění eGovernmentu pro občany tak, aby z telefonu nebo z Portálu občana mohli ovládat každodenní komunikaci s úřady. Digitální služba státu musí být tedy především jednoduchá. Evropský občanský průkaz by občanům například umožňoval, že v telefonu mohou mít svůj vysokoškolský diplom, očkování, pejska, nebo třeba pojištění a nemusí se neustále prokazovat dalšími kartičkami.“

Podobně se na uživatelsky orientované trendy v českém eGovernmentu dívá i 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová, která pokazuje i na druhou stranu komunikace, tedy úřady.

„Je důležité, aby celý eGovernment byl lehce ovladatelný i pro obce a města, protože především menší obce si nemohou dovolit, aby zaměstnávaly tolik lidí, kteří se budou digitalizací zabývat.“

Elektronizací prochází i resort dopravy. Ministerstvo dopravy dokonce získalo čestné uznání v rámci předávání ceny Český zavináč za projekt Elektronického podání žádosti o řidičský průkaz.

„Co se týče elektronizace v resortu dopravy, tak například od loňského roku je možné při výměně řidičského průkazu požádat o výměnu elektronickou cestou, tedy pokud máte datovou schránku. Je to velký posun a zaznamenáváme i velkou odezvu, protože v tuto chvíli je to více než 25 000 žádostí zprostředkovaných touto cestou,“ doplňuje ministr dopravy Martin Kupka.

Ze soukromého sektoru vystoupila ředitelka pro veřejnou správu Microsoft Central and Eastern Europe Lenka Axlerová, která vyzdvihla, že v současném světě se procesy, a to nejen ty úřední, zrychlují a je nutné se přizpůsobit.

„Po loňské a předloňské zkušenosti s koronavirem a nyní během ruské války na Ukrajině jsme zjistili, že veřejná správa musí dokázat reagovat mnohem rychleji než v minulosti. Dříve jsme na veškeré úkony měli několik měsíců, někdy i několik let, v tuto chvíli ale vidíme, že je zapotřebí reagovat v řádu dní. Víme, že technologie jsou na tuto rychlost připraveny, ale potřebujeme mít připravené i lidi a procesy. Jako zásadní vidím to, abychom se věnovali průběžnému vzdělávání úředníků a osvětě veřejnosti.“

Soutěž Zlatý erb 2022 a cena Český zavináč 2022

V rámci konference ISSS moderátorka Martina Kociánová slavnostně vyhlásila výsledky celostátního kola Zlatého erbu 2022. Zlatý erb je oblíbenou soutěží o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Letos proběhl už 24. ročník, do kterého se přihlásilo 422 měst, obcí a dalších subjektů.

V kategorii měst zvítězil Cheb. Za obce se jako první umístila obec Mnetěš z okresu Litoměřice. V celostátním kole soutěže v kategorii nejinovativnější elektronická služba zvítězil Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK. Cenu místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci získal turistický portál Pardubického kraje Vychodni-Cechy.info a turistický portál města Mariánské Lázně.

„První místo je především ocenění práce krajského datového týmu, který data nejen sbírá a analyzuje, ale také je prezentuje veřejnosti v přehledné a uchopitelné podobě. Odborná porota nyní potvrdila, že to dělají na výbornou. Ocenění v této prestižní soutěži si velice vážíme a motivuje nás v další práci. Budeme dál pokračovat ve zlepšování a rozšiřování tohoto portálu,“ komentoval vítězství datového portálu Data KHK 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast informačních technologií a inovací Pavel Bulíček.

Český zavináč letos obdržel Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost jako příklad moderní a respektované instituce, která svými aktivitami výrazně zlepšila a zlepšuje kybernetickou odolnost České republiky, a umožňuje tak lépe zvládat současné i budoucí krize.

„Za cenu Český zavináč mockrát děkuji a myslím, že je důkazem toho, že se nám jako NÚKIBu daří zvyšovat bezpečnost a odolnost v kyberprostoru. Jde o nekonečné úsilí. Bezpečnost, a to nejen ta v kyberprostoru, je stále trvající proces, nikdy nedosáhnete mety, kdy si můžete říct, že máte splněno. Snažíme se dělat osvětu veřejnosti, aby lidé jako jednotlivci věděli, jak se proti hrozbám přicházejícím z kyberprostoru bránit,“ řekl generál Karel Řehka.