facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 25. 5. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Dospívajícím v dětských domovech chybí digitální dovednosti, pojďme s tím něco udělat

Technologie ovlivňují naše životy a jejich neznalost brání úspěšnému životu v 21. století. Průzkum ukázal, že mladí z dětských domovů nemají dostatek digitálních dovedností, a do budoucna to pro ně může být velkou překážkou. Nyní je čas to začít řešit.



Digitální technologie ovlivňují v našich životech téměř vše. Jak trávíme volný čas, komunikujeme s ostatními nebo poznáváme svět okolo nás. Pokud se nepřipojíme na videohovor, neumíme nasdílet dokumenty přes Google Drive nebo si nezabezpečíme své profily na sociálních sítích, nebudeme to mít v 21. století jednoduché. Nedostatek digitálních dovedností je bohužel realitou pro spoustu mladých lidí v dětských domovech. Průzkum mezi 24 dětskými domovy v Česku ukázal, že digitální dovednosti chybí nejen spoustě dospívajícím, ale také jejich vychovatelům. Současná pandemie problém prohloubila a zároveň zviditelnila. Proto je čas ho začít řešit.

Dny v dětských domovech nebraly konce

Dětské domovy nebyly připraveny na přechod do online režimu. Chyběly jim funkční technologie a při dálkové výuce tápaly nejen děti, ale také jejich vychovatelé. Počítač bez kamery, nefungující mikrofon, jedno dítě připojené na Zoomu, druhé na Teamsech, a k tomu spousta úkolů, kterou bylo třeba do večera vyplnit, ofotit a poslat do školy. Dny v dětských domovech byly náročné a nebraly konce. Bohužel ani v současné době není situace ideální. Kontrolovat, jak teenageři tráví na internetu své volné chvíle? Na to není prostor. Vychovatelům kromě času často chybí i povědomí o tom, jak mohou mladí online svět využít ke svému prospěchu a naopak, co všechno za výzvy tam na ně „číhá“. A jak s tím vším naložit. Pokud se nedostatek digitálních dovedností nevyřeší, mohou mladí lidé z dětských domovů brzy čelit ještě větším překážkám, než na které naráží dnes.

Organizace Nadání a dovednosti, o.p.s, která již devět let podporuje rozvoj mladých lidí z dětských domovů a jinak sociálně znevýhodněného prostředí (např. vzdělávacím projektem ROZHLED) přichází s řešením problému. Klade si ambiciózní cíl – zavést digitální dovednosti do dětských domovů v Česku. Kromě dospívajících chce podpořit také jejich vychovatele. Právě ti jsou klíčovými osobami, které s dětmi tráví drtivou většinu času a podporují je v rozvoji. Ředitelka organizace, Linda Hurdová uvádí, že „nedostatek funkčních notebooků nebo počítačů je v domovech dlouhodobým problémem, výzvou se však stává také nemožnost technologie využít na maximum“. Ve zkratce není čas ztrácet čas.

Projekt DIGI ROZHLED pomůže dětem i vychovatelům. Předá jim znalosti, díky kterým se budou sebevědomě pohybovat na internetu a využijí digitální technologie naplno. Během víkendových workshopů získají vhled do problematiky a pomocí interaktivních kurzů si znalosti ihned osvojí. Každý účastník bude po ukončení projektu umět pracovat s technikou a řešit neočekávané potíže, efektivně využije Google nástroje, zorientuje se ve Wordu a Excelu, vyhledá si potřebné informace a díky workshopu kyberbezpečnosti se „ubrání“ hrozbám online světa. Workshopy budou organizovány v Praze i v regionech. Účast bude zcela zdarma.

Investice do lepší budoucnost pro všechny

Realizace projektu DIGI ROZHLED nyní startuje. O projekt má velký zájem spousta dětských domovů ze všech koutů Česka. Zapojila se také řada lektorů, která bude dobrovolně školit stěžejní témata. Aby projekt splnil svůj účel a opravdu zavedl digitální dovednosti do všech dětských domovů v Česku, je nezbytná také finanční podpora realizace projektu, která pokryje práci koordinátora a všechny nezbytné náklady. Projekt je skvělou příležitostí pro firmy a společnosti, které chtějí v rámci společenské odpovědnosti pomáhat a zároveň chápat podporu jako investici. Investici, která přinese lepší budoucnost pro všechny.

Zapojte se i vy a buďte součástí změny. Pomůžete připravit děti v dětských domovech v Česku na úspěšný život v 21. století. Podpořte DIGI ROZHLED jako jednotlivec nebo jako společnost – třeba podporou jednoho víkendu a s tím spojených benefitů pro vás.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.