facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 25. 5. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Dospívajícím v dětských domovech chybí digitální dovednosti, pojďme s tím něco udělat

Technologie ovlivňují naše životy a jejich neznalost brání úspěšnému životu v 21. století. Průzkum ukázal, že mladí z dětských domovů nemají dostatek digitálních dovedností, a do budoucna to pro ně může být velkou překážkou. Nyní je čas to začít řešit.



Digitální technologie ovlivňují v našich životech téměř vše. Jak trávíme volný čas, komunikujeme s ostatními nebo poznáváme svět okolo nás. Pokud se nepřipojíme na videohovor, neumíme nasdílet dokumenty přes Google Drive nebo si nezabezpečíme své profily na sociálních sítích, nebudeme to mít v 21. století jednoduché. Nedostatek digitálních dovedností je bohužel realitou pro spoustu mladých lidí v dětských domovech. Průzkum mezi 24 dětskými domovy v Česku ukázal, že digitální dovednosti chybí nejen spoustě dospívajícím, ale také jejich vychovatelům. Současná pandemie problém prohloubila a zároveň zviditelnila. Proto je čas ho začít řešit.

Dny v dětských domovech nebraly konce

Dětské domovy nebyly připraveny na přechod do online režimu. Chyběly jim funkční technologie a při dálkové výuce tápaly nejen děti, ale také jejich vychovatelé. Počítač bez kamery, nefungující mikrofon, jedno dítě připojené na Zoomu, druhé na Teamsech, a k tomu spousta úkolů, kterou bylo třeba do večera vyplnit, ofotit a poslat do školy. Dny v dětských domovech byly náročné a nebraly konce. Bohužel ani v současné době není situace ideální. Kontrolovat, jak teenageři tráví na internetu své volné chvíle? Na to není prostor. Vychovatelům kromě času často chybí i povědomí o tom, jak mohou mladí online svět využít ke svému prospěchu a naopak, co všechno za výzvy tam na ně „číhá“. A jak s tím vším naložit. Pokud se nedostatek digitálních dovedností nevyřeší, mohou mladí lidé z dětských domovů brzy čelit ještě větším překážkám, než na které naráží dnes.

Organizace Nadání a dovednosti, o.p.s, která již devět let podporuje rozvoj mladých lidí z dětských domovů a jinak sociálně znevýhodněného prostředí (např. vzdělávacím projektem ROZHLED) přichází s řešením problému. Klade si ambiciózní cíl – zavést digitální dovednosti do dětských domovů v Česku. Kromě dospívajících chce podpořit také jejich vychovatele. Právě ti jsou klíčovými osobami, které s dětmi tráví drtivou většinu času a podporují je v rozvoji. Ředitelka organizace, Linda Hurdová uvádí, že „nedostatek funkčních notebooků nebo počítačů je v domovech dlouhodobým problémem, výzvou se však stává také nemožnost technologie využít na maximum“. Ve zkratce není čas ztrácet čas.

Projekt DIGI ROZHLED pomůže dětem i vychovatelům. Předá jim znalosti, díky kterým se budou sebevědomě pohybovat na internetu a využijí digitální technologie naplno. Během víkendových workshopů získají vhled do problematiky a pomocí interaktivních kurzů si znalosti ihned osvojí. Každý účastník bude po ukončení projektu umět pracovat s technikou a řešit neočekávané potíže, efektivně využije Google nástroje, zorientuje se ve Wordu a Excelu, vyhledá si potřebné informace a díky workshopu kyberbezpečnosti se „ubrání“ hrozbám online světa. Workshopy budou organizovány v Praze i v regionech. Účast bude zcela zdarma.

Investice do lepší budoucnost pro všechny

Realizace projektu DIGI ROZHLED nyní startuje. O projekt má velký zájem spousta dětských domovů ze všech koutů Česka. Zapojila se také řada lektorů, která bude dobrovolně školit stěžejní témata. Aby projekt splnil svůj účel a opravdu zavedl digitální dovednosti do všech dětských domovů v Česku, je nezbytná také finanční podpora realizace projektu, která pokryje práci koordinátora a všechny nezbytné náklady. Projekt je skvělou příležitostí pro firmy a společnosti, které chtějí v rámci společenské odpovědnosti pomáhat a zároveň chápat podporu jako investici. Investici, která přinese lepší budoucnost pro všechny.

Zapojte se i vy a buďte součástí změny. Pomůžete připravit děti v dětských domovech v Česku na úspěšný život v 21. století. Podpořte DIGI ROZHLED jako jednotlivec nebo jako společnost – třeba podporou jednoho víkendu a s tím spojených benefitů pro vás.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.